ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Що відбувається з гривнею, або Чому Президент не виконує своїх обов’язків?

Одним із головних завдань Президента України є здійснення через відповідні кадрові призначення так званих контрольно-наглядових функцій за системою діяльності ключових інститутів влади в державі.

З огляду на нинішній соціально-економічний стан в країні, грошова та фінансова політика є однією з найбільш резонансних і не прогнозованих. Своєрідним парадоксом є те, що контролювати цю сферу мав би Президент, але він чомусь не вважає за потрібне виконувати свої обов’язки, передбачені Конституцією.

Фото: depositphotos.comelchonock

Не секрет, що за кілька останніх днів серйозно змінився курс долара до гривні, а причини цього ніхто з чиновників не може реалістично пояснити. Так, на днях гривня послабила свої позиції щонайменше на 2 цілих одиниці (від 24 грн за дол. до 26,5 грн за долар). У будь-якій цивілізованій країні за це давно були би зроблені організаційні та кадрові висновки. Але не у нас. Очільники НБУ та урядовці переконують українців в тому, що девальвація до 30 грн/дол – це «нормально», і що «об’єктивних» причин для чергового грабунку громадян немає.

Водночас, в Україні вже рік відсутня Рада Національного банку України. Нагадаю, що цей орган виконує контрольно-наглядові функції в НБУ і, відповідно до Конституції України, його основними завданнями є розроблення основних засад грошово-кредитної політики та здійснення контролю за проведенням грошово-кредитної політики.

Термін повноважень членів Ради Національного банку України закінчився ще 10 вересня 2015 року. Лише у липні поточного року Верховна Рада призначила свою четвірку членів, але Рада НБУ досі не розпочала свою діяльність через те, що Президент, який має призначити своїх чотири члени Ради, так і не зробив цього. Подібна ситуація і у ЦВК, Рахунковій палаті та інших важливих контрольно-ревізійних інститутах.

Отож, попри заяви команди Петра Порошенка про «надто малі» повноваження Глави держави, він не справляється навіть зі своїми безпосередніми обов’язками, які закріплені у Конституції і які він зобов’язаний виконувати як Президент!

Хіба що, він просто не зацікавлений у тому, щоб був незалежний контроль за унікальними операціями рефінансування банків, за повний хаос на валютному ринку, від якого вже кілька років поспіль потерпають українці.

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram