ГоловнаБлоги

У Табачника брешуть, аби вигородити законопроект регіоналів

Міністерство тепер вже просто освіти та науки останнім часом почало публічно захищати законопроект про вищу освіту від депутатів-регіоналів Ківалова, Калетніка та Сороки. Це зрештою не дивно, адже цей проект дуже нагадує усі попередні спроби самого міністерства зреформувати вищу школу.

Ми вже знаємо, як міністерство ухиляється від прямих відповідей на критику, це показала спроба директора департаменту вищої освіти МОН пана Коровайченка відповісти на публікацію у газеті "Дзеркало тижня".

А вчора на сайті МОН з'явилась ще одна відповідь на чергову критику тепер вже у журналі "Фокус". І якщо пан Коровайченко просто маніпулював фактами та недоговорював, то на це раз справа дійшла до відвертої брехні. МОН стверджує, що законопроект регіоналів не змінює чинних умов вступу та не обмежує чисельність студентів, що можуть отримувати стипендію. Це є звичайнісінькою неправдою. Далі цитати.

МОН каже:

"У законопроекті закріплюється діюча на сьогодні система вступу до вищих навчальних закладів, а саме: прийом до ВНЗ здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з урахуванням середнього бала державного документа про повну загальну середню освіту та бала вищого навчального закладу, що цілком відповідає міжнародній практиці."

Законопроект Ківалова, Калетніка та Сороки (ст.41, п.4):

"Прийом на основі повної загальної середньої освіти під час вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра (магістра медичного і ветеринарного спрямувань) здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань та умінь вступників та їх здібностей у випадках, передбачених умовами прийому до вищих навчальних закладів України (за виключенням прийому на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб), з урахуванням середнього бала державного документа про повну загальну середню освіту та бала вищого навчального закладу. Конкурсний бал вступника обчислюється як сума балів зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів (за виключенням прийому на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб) та середнього бала документа про повну загальну середню освіту (документа про базову середню освіту в разі вступу на основі базової середньої освіти), бала за результатами оцінювання їхніх творчих і фізичних здібностей або іншого бала вступного випробування національного вищого навчального закладу з ваговими коефіцієнтами, встановленими правилами прийому до вищого навчального закладу. Порядок обчислення конкурсного балу вступника на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб визначається Вченою радою вищого навчального закладу"

МОН каже:

"У законопроекті закріплюються встановлені на сьогодні рівні і гарантовані права на призначення академічної стипендії. При цьому, незалежно від напряму (спеціальності) навчання, студенти мають можливості щодо отримання академічної стипендії за умови здобуття середнього бала семестрового контролю не нижче ніж 4.0 за п’ятибальною шкалою оцінювання. Жодних обмежень щодо чисельності студентів, які отримуватимуть стипендію, у проекті Закону немає."

Законопроект Ківалова, Калетніка та Сороки (ст.58, п.2):

"Розміри академічних та соціальних стипендій встановлюються Кабінетом Міністрів України, а порядок їх призначення і виплати визначається Вченою радою вищого навчального закладу"

Отже, як бачимо, у міністерстві вирішили не згадувати про таке "дрібне" нововведення як повністю окремі правила вступу для абітурієнтів-контрактників, що, за пропозицією депутатів-регіоналів, мають визначатись кожним університетом окремо. Дійсно, чого б то згадувати про такий корупційний рай?

Ну і геть вже міністерські оченьки посліпли у випадку зі стипендією, бо у законопроекті чорним по білому написано, що порядок призначення, тобто умови для отримання стипендії, визначаються самим університетом, і про жодну четвірку середнього балу там не йдеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram