ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 24 ноября

LB.ua публикует текст и аудиозапись авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете не только прослушать выпуски, которые будут еженедельно обновляться, но и прочитать их в текстовом виде. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 24 ноября

Вопрос. К моменту начала деятельности в нашем городе ООО «Грінко-Дніпро» мусоропроводы в высотных домах были заварены. Я отказался заключать с этой фирмой договор, но со временем мне предъявили справку о задолженности и теперь коллекторская служба требует денег. Что мне делать? Павло Лукич г. Днепропетровск.

Шановний Павле Лукичу! Як видно з вашої заяви, ви не укладали й не підписували договори, згідно з якими у вас утворився борг. Якщо це так, то ви можете ігнорувати всі вимоги з боку ТОВ «КУА» «Прімоколлект-капітал», тому що вони мають право вивимагати заборгованість тільки в судовому порядку, на що підстав у них немає. У разі нав'язування вам своїх незаконних вимог і/або погроз з боку колекторської організації, ви можете звернутися в міліцію із заявою про вимагання з вас боргу за договором, який ви не укладали.

Вопрос. Моя проблема общая, она волнует тысячи людей, особенно пенсионеров. Проблема – за чей счет производится поверка водомера? Анатолий Николаевич, г. Киев.

Шановний Анатолію Миколайовичу! Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою КМУ № 529 від 20.05.2009 р., роботи з періодичної повірки засобів обліку віднесено до переліку робіт з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій і включається до тарифів за оплату житлово-комунальних послуг. Якщо органом місцевого самоврядування, який відповідає за надання ЖК послуг, не включено до тарифу витрати щодо періодичної повірки та ремонту квартирних засобів обліку, то оплата споживачем цих послуг повинна здійснюватися згідно з укладеним договором між споживачем та виконавцем послуг шляхом додавання плати до загальної вартості послуг і обраховуватися згідно з Методикою визначення вартості метрологічних робіт, затвердженою наказом Держспоживстандарту України № 109 від 04.05.2005 р.

Але з іншого боку в ЗУ Про метрологію та метрологічну діяльність зазначено, що «Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання» (ст. 28 п. 3).

Це питання перебуває на розгляді Мінжитлокомунгоспу для розв’язання законодавчих неузгодженостей. Наразі, якщо засоби квартирного обліку перебувають у власності мешканців будинку, періодична повірка, обслуговування та ремонт здійснюються за їхній рахунок через тариф на послугу з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

Вопрос. Имеем участок в 25 соток в совместном пользовании двух физлиц. Из них совместно приватизировано 10 соток. В дальнейшем у сторон есть намерение равноправно доприватизировать оставшуюся часть земли. Выделения в натуре и размежевания участка между совладельцами еще не произведено, но участок, по обоюдному согласию совладельцев, условно разделен на две равноправные половины до окончательного юридического оформления документов. На условно "нашем" участке расположен дом, который также находится в совместном владении сторон. У нас есть намерение начать строительство нового дома на месте уже существующего, предварительно откупив вторую половину дома у второго совладельца. Однако второй совладелец дома отказывается продавать часть дома, мотивируя это боязнью потерять привязку к "своему" участку. Вопрос: Рискует ли второй совладелец участка потерять привязку и дальнейшую возможность юридического оформления права пользования второй половиной земельного участка после продажи своей части дома? Совладелец же настаивает на том, что ему нужен год, чтобы подумать о продаже своего участка. Александр Юрьевич.

Фото: Макс Левин

Шановний Олександр Юрійович! Можете разом піти до нотаріусу і укласти угоду: якщо через рік ваш сусід захоче продати свою частину – ви будете першими покупцями. Змусити продати вам землю ви не маєте права. Відповідно до ст.. 362 ЦК ви матимете переважне право на купівлю частки, а також ваш співвласник зобов язаний буде письмово вас повідомити про продаж своєї частки (п.2 ст 362) При порушенні цих умов ви матимете право звертатися в суд.

Вопрос. Людина заборгувала більше двох тисяч гривень за газ. Вважаючи, що газовики нарахували більше, ніж є насправді, вона не сплатила. Через деякий час їй вимкнули газ на підставі рішення суду, вона з ним не згодна, однак рішення не оскаржувала, вирішила звернутися до програми «Ваше правоз Іриною Бережною». Будинок оформлений на доньку. Борг сплачували частково, проте це не врахували. Згідно договору довічного утримання, змінився і тариф оплати за комунальні послуги. Людина, яка оформила дом на доньку Рисухіної Ольги Євгеніївни – дитина війни, проте після підписання договору, всі пільги на комунальні послуги перестали діяти. Сума боргу створилася саме через це. Зараз жінка сплачує ту суму, яку вона спроможна виділяти кожного місяця. Елена Евгеньевна.

Шановна Олена Євгеніївна! Вам треба піти в управління газом та укласти мирову угоду про реструктуризацію заборгованості, бо вона виникла через те, що після оформлення договору довічного утримання тариф на комунальні послуги збільшився. Вам треба особисто сказати про це, а не просто сплачувати кожного місяця ту суму, яку ви можете виділити зі свого бюджету. Тільки після такого звернення, коли ви домовитеся про розстрочку, вам увімкнуть газопостачання. Якщо відключено газ на підставі рішення суду, яке ви не оскаржили то єдиний вихід це договір про реструктуризацію боргу і відповідно до нього погашати заборгованість.

Фото: Макс Левин

Вопрос. В 2008 году в г. Костополь Ровенской обл. приобрел на рынке автомобиль, снял в МРЭО с учета, по приезду домой поставил на учет и получил техпаспорт на своё имя. Потом оказалось, за полгода до продажи автомобиля, бывший хозяин взял ссуду в банке 20 тыс. долларов США и оставил в залог автомобиль. Продавая его, он не оповестил меня о том, что авто в кредите. По истечению трех заседаний суд вынес решение изъять у меня авто в счет погашения долга бывшего владельца перед банком, а ему предписал оплатить 1200 гривен за издержки банка. Договор на покупку автомобиля был заключен на товарной бирже. Юсуф Айдерович, в інтересах якого діє Вадим Валерійович.

Шановний Вадим Валерійович! Ні в якому разі не можна заощаджувати кошти, коли ви оформлюєте документи на автомобіль. Треба звертатися до нотаріуса, а не до товарної біржі. Єдине, що ви можете зараз робити - це вимагати повернення тих коштів, які ваш довіритель сплатив і витратив на придбання цього авто. Також, якщо авто у вас вже вилучили (є склад злочину – у вас банк забрав авто, яке було в кредиті, про що продавець вас навмисно не повідомив) ви можете написати заяву в міліцію стосовно шахрайських дій з боку колишнього власника. Заощадживши гроші на послугах нотаріуса ви просто сплатили двічі.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram