Додаток. Чернігів

Добрий день!

Хотілось би звернути Вашу увагу на знищення зеленої зони міста Чернігова (7,5 гектарів міського парку імені 50 річчя ВЛКСМ) відданих під забудову з чисельними порушеннями: Конституції України Статті 16 та Статті 50; Статті 48 і Статті 50 Закону України «Про охорону земель»; Статті 1, Статті 12, Статті 59, Статті 63 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»; Статті 15 Закону України «Про екологічну експертизу»; Статті 87 «Водного Кодексу України»; не відповідає чинній на той час Статті 123 і Статті 151 «Земельного кодексу України»; Постанови Кабінету міністрів України щодо заборони знищення навколо водних рослин, лісових насаджень, що виконують функцію водних ресурсів; ДБН 360-92; Рішення міської ради №489 від 1975 року про заповідно-охоронну зону пам’ятників архітектури та «Генеральному плану забудови міста Чернігова».

Спробую стисло викласти хронологію подій.

2007 рік. Травень. Перше рішення про передачу 0,2354 га землі міського парку під забудову ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» (за яким стоять перші особи міста) про розроблення проекту відведення земельної ділянки по вул.Савчука, 7-в для будівництва багатоповерхового будинку (до цього часу будинок не побудовано через чисельні протести громадськості та позови до Прокуратури (документ додається).

2007 рік. 21 листопада. Зміна цільового призначення землі рішенням Чернігівської міської ради (двадцять друга сесія п'ятого скликання) «Про надання, вилучення і передачу земельних ділянок юридичним та фізичним особам в межах м.Чернігова, погодження місця розташування об'єктів та надання згоди на розроблення проектів відведення земельних ділянок». Приймається рішення (без обговорення на комісії та пояснювальної записки) про дозвіл київській фірмі ТОВ «Єврокон-Полісся» (директор Розумавський О.О.) на «Проектування та будівництво багатоповерхових житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення в м.Чернігові по вул. Савчука» віділяється 7,5109 га міського парку (зона Р-2 «Ланшафтно-рекріаційна зона загальноміського значення»).

2008 рік. Січень. Прийняття рішення про додаткове виділення 10,5 га для будівництва об’їзної дороги від стародавнього Валу до вулиці Савчука і далі на вулицю Шевченко.

2008 рік. Квітень. Громадські слухання проведені в міському Палаці культури «Хімік» висловилися проти забудови зеленої зони міста. Але це слухання не мало впливу на рішення влади (є повний відеозапис слухань).

2008-2010 роки. Економічна криза. Будь які роботи не ведуться.

2011 рік. Січень. Початок знищення парку спиляно більше 200 багаторічних дерев, пошкоджено значні ділянки парку. Завдяки діям громадськості роботи призупинено. Подано протести Державної екологічної інспекції в м.Чернігові на субпідрядника ТОВ МЖК-Сервіс накладено штрафних санкцій Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області на більш ніж 58 тисяч гривень.

За останньою інформацією ДП ЧРФ «Центр ДЗК» договір оренди землі, що укладений між ТОВ «Єврокон Полісся» та Чернігівською міською радою був зареєстрований на 2 роки та втратив чинність, а новий договір від 28 вересня 2010 року №35-28, що був заключний не зареєстрований в установленому порядку. Акт прийому-передачі земельної ділянки відсутній.

На жаль текстів протестів Прокуратури міста, Державної екологічної інспекції і Дерожкомзему я як простий громадянин України не маю. Але лише те що ці поважні державні установи виносили протести стосовно рішень міської ради (які міська влада подолала переголосуванням (ніколи не думав що незаконні рішення можна вважати законними простим голосуванням(!?)) заслуговує уваги і довіри. «Не зрозумілим» виглядає, впертість міської влади зокрема міського голови Олександра Соколова, його замісника Олександра Сердюка за згоди та підтримки головного архітектора міста пані Людмили Павлінської (яка не є архітектором за освітою) викликає певне занепокоєння і подив. З точки зору здорового глузду і дотримання законності все зрозуміло – є порушення і їх треба усунути. Але з точки зору нашої міської влади – є ласий шматок землі який можна, а де кому здається навіть треба, урвати під себе.

Впевнений що Ваш запит до РНБО отримає відповідь який буде базуватися на відповіді від місцевої влади з упевненнями, що все по закону і нічого не порушено, згідно Генерального плану забудови міста, висновків експертиз якогось ТОВ «Геотехнологія» та ще доповнять це тим що дозвіл отримано в Мінприроді (підписав Дмитро Гурський) у Києві (отримано тому що не вдалося отримати дозвіл на місці) і що там зарослі і чагарники (звичайно бо з середини 90-х років парк не чистився але що ж заважало цій самій владі його розчисти, як це робилося щороку в Радянські часи) і місто отримає 5-6 мільйонів податків та 8% житла для черги. Але чи завжди відповіді які ми отримуємо вдовольняють нас?

Ще раз хочу подякувати за небайдужість до долі нашого міста та його громадян.

Більшість інформації можна отримати на сайтах: www.pik.cn.ua. www.gorod.cn.ua та www.val.ua (тимчасово недоступний) ввівши в поле пошуку: Савчука, Кордовка, Стрижень (Кордівка район міста та річка як і Стрижень притоку Десни).

З повагою Антипець Олександр Олександрович.

Опис проблеми що склалась:

31.05.2007 р. Рішенням сесії Чернігівької міської ради надано згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки площею 0,2354 га під будівництво багатоквартирного будинку по вул. Савчука 7-в та 21.11.07 затверджено проектну документацію. Через численні порушення дані рішення було опротестовано прокуратурою. Рада протести прокуратури відхилила.

В червні 2007 року Чернігівська міська рада затвердила нові правила забудови міста Чернігова розроблені інститутом «ДІПромісто», якими частину лісового масиву (заплаву Десни) було виведено з рекреаційного призначення і визначено як землі житлової забудови. Окрім того враховуючи, що існуючі комунікації та магістралі мікрорайону Савчука не розраховані на додаткову забудову, в плані забудови запроектовано магістраль від Київського шосе, під стародавнім Дитинцем, далі через зелену зону з будівництвом мосту через р. Стрижень, через лісовий масив Кордівка з виходом на вул. Молодшого .

В листопаді 2007 року міська рада надала згоду ТОВ «Єврокон Полісся» розробити проект відведення 7,5 Га для будівництва багатоповерхових житлових будинків із об’єктами інфраструктури. Подивитись як приймалось дане рішеня можна на http://pik.cn.ua/mic-/2410-jak-prijmalosja-rshennja-pro-zabudovu-kordvki-

Але як заявило управління екології, вилучення даної земельної ділянки суперечить вимогам ст..16,50 Конституції України, ст.. 48,50 ЗУ «Про охорону земель», ст..ст.1, 12 ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», тому Держуправління екології не погодило проект. Згідно з документами наданими облуправлінню із 11 Га лісопарку має залишитись лише 3. Прокуратура опротестувала дане рішення, але протест прокурору відхилено.

Через те що обласне управління екології не схвалило проекту, в серпні 2008 позитивний висновок було надано Міністерством охорони природного середовища України, за результатами експертизи яку провело ТОВ «Геотехнологія». Міністерством було проігноровано

Ще одним рішенням міськрада затвердила містобудівне обґрунтування забудови даної території і внесла зміни до Генплану міста.

В березні 2008 забудовник ділянки ДП «Укрсивербуд» без дозвільних документів розпочав зпилення багаторічних (орієнтовно 50-ти річних) дубів на вул.Савчука, але після реагування громадськості та повідомленя екологічної інспекції роботи були припинені. Наскільки відомо, ДП «Укрсівербуд» проведено вишукувальні та розроблено проектну документацію на будинок Савчука 7в, що по площі більш ніж на виділеній ділянці. До цього часу робіт на ділянці не розпочато

Відповідно до чинного законодавства обов’язкові громадські слухання 14.04.2008 на яких більшість чернігівців була проти забудови масиву, були визнані владою як громадське обговорення.

Після широкого розголосу та сюжету на телеканалі 1+1, що вийшов в квітні 2008 наступив період затишшя.

Ще було інтерв’ю з депутатом міськради попереднього скликання від ПР, в якому він відверто заявив що інтереси забудови лісопарку лобіюють міський голова Соколов та його заступник Сердюк, а депутатам за позитивне голосування платили по 5 тис. «зелених» http://pik.cn.ua/mic-/2421-viktor-demshevskij-pro-kordovku-lesli-verit-neproverennoj-informacii-kotoraja-lguljalar-v-zale-mnogim-deputatam-za-golosovanie-zaplatili-po-5-tysjach-lzelenyhr : «Известный в городе строитель, бывший депутат городского совета от Партии регионов Виктор Демшевский в январе 2009 года жёстко прокомментировал выделение 7,5 га земли на Савчука.

Журналист: - Микрорайон Савчука и зону городского парка, прилегающую к Десне, продолжают раздирать на части, и небезуспешно. Несмотря на высказанное жителями города на общественных слушаниях по этому вопросу твердое «нет», на прошедшей сессии городского совета утвержден проект отвода земли (7,5 га) в этом микрорайоне. Кому, для чего — не проясните? Не тот ли это проект комплексной застройки киевской проектной организации «Дніпромісто», который предлагался раньше, еще до общественных слушаний? Но ведь речь идет не только о застройке Савчука и Кордовки, но и о строительстве так называемой «объездной» дороги через рекреационную зону Демшевский: — О заказчиках знают Соколов и Сердюк, возможно, кто-то из депутатов, но открыто об этом никто не заявлял. Во время голосования за выделение земли были нарушены все демократические нормы, о которых сейчас так пекутся «демократы». Я видел, что «за» проголосовали 24 депутата, а не 25, как объявили потом газеты, и уж совсем не 27, как сосчитал Артем Стах. А как Соколов сопротивлялся поименному голосованию! Городу, который сказал «нет» этой застройке, просто плюнули в лицо. В итоге утвержден проект землеотвода, будет подписан или уже подписали договор аренды и дальше участок пойдет под застройку. Если верить непроверенной информации, которая «гуляла» в зале, многим депутатам за голосование заплатили по 5 тысяч «зеленых». Только этим и можно объяснить, почему в этот раз «за» проголосовали те депутаты, в том числе регионалы, которые совсем недавно клялись, что не отдадут эту землю никому, такие же твердые обещания они давали и своим избирателям во время отчетов.Накипело, поэтому я и ушел из зала. Думаю, что во фракции эта ситуация будет предметом обсуждения — нужно повышать дисциплину. Городу, который сказал «нет» застройке на Савчука, просто плюнули в лицо.

Під час новорічних свят на початку січня 2011 року було розпочато вирубку лісопаркового масиву. Фото вирубки та карта http://val.ua/crime/events/209578.html Вирубка розпочата без жодних дозвільних документів, що підтвердив начальник обласного управління екології http://www.pik.cn.ua/mic-/2384-v-cherngvskj-ekologchnj-nspekc-zajavljajut-wo-dozvolv-na-virubku-na-kordvc-nema- «Начальник Чернігівської державної екологічної інспекції Леонід Бурковський, глова місцевого осередку Партії зелених України прокоментував по телефону ситуацію в районі Кордівка у Чернігові. Про це повідомляє сайт «Високий Вал».

За його словами на місці події сьогодні зранку уже працюють екологічні інспектори. Роботи зупинені. На 11 ранку замовник вирубки не представ документів, які б дозволяли вирубки. «На цю хвилину жодних дозволів на вирубку – немає!», - сказав він.

Іде розслідування. Державні інспектори документують місце події.

Нагадаємо, що жителі району по вул..Савчука в м.Чернігові повідомили, що під час новорічних та різдвяних свят відбулось знищення зелених насаджень в Кордівці - багаторічних дерев. Працівники які здійснювали завантаження машин, повідомили що представляють фірму МЖК-Сервіс, здійснюють розчистку ділянки під будівництво, відмовились показати будь-які документи. В Чернігівській міській раді поки ситуацію не коментують.»

Заступник міського голови Сердюк після запитання журналістів не міг прояснити ситуацію http://www.pik.cn.ua/mic-/2382-v-cherngvskj-mskj-rad-poki-ne-komentujut-virubku-na-kordvc «Заступник міського голови в галузі будівництва і земельних відносин Олександр Сердюк не може прокоментувати факту вирубки дерев в районі вул. Савчука, оскілки немає достатньо інформації щодо цього факту.

«Я не розумію про яку саме ділянку йдеться, де конкретно здійснюється вирубка», - заявив Олександр Сердюк, коментуючи журналісту ПіКінформацію від жителів міста про вирубку дерев в районі Кордівки. Щодо зазначеної фірми МЖК-Сервіс, яка по словам жителів міста здійснює вирубку, то Сердюк каже, що в цієї організації немає земельних ділянок в цьому районі. Проте вони можуть бути підрядчиками – вважає заступник міського голови.

Водночас Олександр Сердюк сказав, що в районі Кордівки є дві земельні ділянки під будівництво. Проте власники жодної з них не мають права на суцільну вирубку.

«Це могла бути вирубка для підготовчих робіт, для встановлення паркану для майбутнього будівництва», - припускає Сердюк.

Також він повідомив, що одна з земельних ділянок, на якій передбачається забудова в районі Кордіки, має площу близько 7,5 га. Але документація по цій ділянці ще не до кінця готова, сказав Сердюк.

Нагадаємо, що жителі району по вул..Савчука в м.Чернігові повідомили, що під час новорічних та різдвяних свят відбулось знищення зелених насаджень в Кордівці - багаторічних дерев. Працівники які здійснювали завантаження машин, повідомили що представляють фірму МЖК-Сервіс, здійснюють розчистку ділянки під будівництво, відмовились показати будь-які документи.

На фото Олександр Сердюк під час сесії Чернігівської міської ради.

Довідкво: ТОВ "Фірма "МЖК-сервіс" Знахдиться за адресою 14014, г. Чернигов, ул. Щорса, 57Д Засноана в 2004 році. Сфера діяльності: - виконання будівельних робіт, - виробництво столярних виробів і меблів. Директор – Жолдак Ігор Леонідович»

Але після обіду речник міського голови Синельник надала коментар: http://www.pik.cn.ua/2009-03-17-14-58-40/2394-2011-01-10-16-55-40 : «У Чернігові розпочалися підготовчі роботи з будівництва житлового комплексу в цьомурайоні вул. Савчука.

Таким чином в Чернігівській міській раді надали офіційне пояснення вирубці дерев в зеленій зоні міста – в районі Кордівки.Про це повідомив заступник міського голови Олександр Сердюк.

За його словами, ще у 2007 році ТОВ "Єврокон Полісся" сесія міськради надала згоду на розроблення містобудівельного обґрунтування та проекту відведення для проектування і будівництва житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення. У 2008 році сесія Чернігівської міської ради затвердила містобудівне обґрунтування для будівництва багатоповерхових житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення. Підприємство отримало в оренду земельну ділянку 7,5 га. О.Сердюк зауважив, що згідно з містобудівним обґрунтуванням, третину землі буде використано для будівництва житла, ще третину – під облаштування паркової зони, решту – для будівництва об'єктів соціальної інфраструктури. "Наразі розпочалося інженерна підготовка території для будівництва житлового комплексу. Роботи ведуться відповідно до прийнятих рішень,", - сказав заступник міського голови.

Водночас він уточнив, що виконком міської ради, згідно з актом обстеження, дав дозвіл на знесення 212 дерев. Підприємство має сплатити відновлювальну вартість цих дерев – майже 200 тис. грн., які спрямують на видалення аварійно-небезпечних дерев у місті.

Разом з тим, для початку власне будівельних робіт підприємство має виконати геологорозвідувальні роботи, провести моніторинг ґрунтових вод, оскільки земельна ділянка знаходиться на території затоплення паводковими водами і потребує підсипки. Крім того, виконати проект підсипки території та проектні роботи, якими визначити всі параметри забудови – висотність, щільність і т.д.

Нагадаємо, що жителі району по вул..Савчука в м.Чернігові повідомили, що під час новорічних та різдвяних свят відбулось знищення зелених насаджень в Кордівці - багаторічних дерев. Працівники які здійснювали завантаження машин, повідомили що представляють фірму МЖК-Сервіс, здійснюють розчистку ділянки під будівництво, відмовились показат будь-які документи.

<>Пізніше в чернігівській екологічній інспекції заявляють, що дозволів на вирубку на Кордівці немає. На 11 ранку замовник вирубки не представ документів, які б дозволяли вирубки. Про це заявив начальник Чернігівської державної екологічної інспекції Леонід Бурковський, голова місцевого осередку Партії зелених»

На даний час через реакцію громадськості роботи по зпилу парку призупинено http://pik.cn.ua/mic-/2413-novosty-chernygova-lvs-roboti-na-kordvc-zupinenor-oleg-sheremet : «Як повідомив «ПіК» секретар чернігівської міської ради Олег Шеремет, станом на 11 січня всі роботи на Кордівці зупинено. «Через набуття широкого розголосу вирубки дерев на Кордівці і нез’ясованості багатьох аспектів цього питання всі роботи на цій ділянці зупинено – зазначив Олег Шеремет, - у середу, четвер відбудеться розширено нарада. Метою зустрічі буде з’ясувати, наявність всіх дозволів та документів на проведення робіт». Також Олег Семенович повідомив, що відповідні служби отримали розпорядження про контроль за припиненням робіт. ЗМІ зможуть отримати більше детальної інформації після проведення розширеної наради. Відповідні посадові особи нададуть роз’яснення, - запевнив «ПіК» Олег Шеремет Нагадаємо, що жителі району по вул..Савчука в м.Чернігові повідомили, що під час новорічних та різдвяних свят відбулось знищення зелених насаджень в Кордівці - багаторічних дерев. Працівники які здійснювали завантаження машин, повідомили що представляють фірму МЖК-Сервіс, здійснюють розчистку ділянки під будівництво, відмовились показати будь-які документи. Пізніше в чернігівській екологічній інспекції заявляють, що дозволів на вирубку на Кордівці немає. На 11 ранку замовник вирубки не представ документів, які б дозволяли вирубки. Про це заявив начальник Чернігівської державної екологічної інспекції Леонід Бурковський, голова місцевого осередку Партії зелених

Відеосюжет про знесення парку http://www.gorod.cn.ua/news_22922.html

Коррупция-СТОП! Коррупция-СТОП! , Факты. Запросы. Документы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram