ГоловнаПолітика

Шимків: в електронному декларуванні є і позитивні сторони, і ризики

"Ніде у світі немає такої прозорості", - стверджує чиновник.

Шимків: в електронному декларуванні є і позитивні сторони, і ризики
Фото: Вадим Крутивус

Електронне декларування може мати і позитивні, і негативні наслідки, адже це перший у світі випадок такої прозорості. Про це сказав секретар Нацради реформ і радник голови АП Дмитро Шимків під час брифінгу, передає кореспондент LB.ua.

"Впровадження електронного декларування - це безпрецедентний світовий випадок. Ніде у світі немає такої прозорості. Ви не знайдете в реєстрах європейської спільноти інформацію про готівкові розрахунки, особисті речі політиків або держслужбовців. Думаю, в Німеччині такий закон навіть не пройшов би... Але це цікавий експеримент, від якого є і позитивні наслідки, і ризики. Хотілося б вірити, що ця публічність призведе до перевірки доходів. Є і негатив, не хотілося б, щоб ми скочувалися до підходів, які використовували в Радянському Союзі. Я підтримую капіталістичну систему, а не соціалістичну, до якої ближча Росія", - розповів Шимків, відповідаючи на питання про ризики е-декларування.

За словами Шимківа, реформи в Україні впроваджуються, але не так швидко, як хотілося б. Один з чинників "уповільнення" - популізм певних політиків, вважає він.

"Беручи до уваги те, що ми будуємо демократичну країну, порівняно з іншими країнами швидкість просування реформ трішки менша, ніж хотілося б. Є багато популізму певних політиків. У нас активне громадянське суспільство, все це накладає певний вплив на швидкість кожної з реформ", - сказав він.

Нагадаємо, сам Шимків задекларував три квартири, автомобіль Audi A4. Два паркомісця в Києва, дорогий годинник і акції в компанії Microsoft Corporation. Шимків має банківський рахунок на 102 тис. грн, 30 тис. данських крон, 13 тис. доларів і готівкові кошти - 255 тис. доларів, 200 тис. грн і 22 тис. євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram