ГоловнаПолітика

Прокуратура порушила справу проти "Львівводоканалу" на 240 млн грн

В Андрія Садового виникли нові проблеми.

Прокуратура порушила справу проти "Львівводоканалу" на 240 млн грн
Фото: lvivvodokanal.com.ua

Прокуратура Львівської області в п'ятницю порушила кримінальні провадження проти посадових осіб комунального підприємства "Львівводоканал". Їм інкриміновано заподіяння збитків державі на суму майже 242 млн грн.

Про це повідомляють на сайті Генпрокуратури.

Прокуратура Львівської області вивчила матеріали перевірок, які провела Державна екологічна інспекція у Львівській області.

З'ясувалося, що службові особи "Львівводоканалу" протягом чотирьох останніх років скидали каналізаційні стоки з очисних споруд Львова в річку Полтва. На такі дії комунальне підприємство не мало дозволу. Також у стоках було перевищено допустиму концентрацію забруднюючих речовин. Усього в Полтву, яка є притокою транскордонної річки Західний Буг, скинули більш ніж 65 млн куб. м каналізаційних стоків. Небезпека для здоров'я людей і для навколишнього середовища була створена зокрема на території Польщі. Матеріальні збитки державі прокуратура оцінила в 6 млн грн.

Окрім того, встановлено, що службові особи "Львівводоканалу" незаконно здійснили забір понад 76 млн куб. м прісних підземних вод із 14 водозаборів, розташованих на територіях Городоцького, Золочівського, Жовківського, Пустомитівського, Стрийського та Яворівського районів Львівської області. Сума збитків від таких дій сягає близько 236 млн грн.

Аналогічні порушення виявлено в діяльності КП "Стрийводоканал", посадові особи якого здійснили скид близько 8 млн м куб. забруднювальних речовин з очисних споруд міста Стрий у річку Стрий, яка є притокою транскордонної річки Дністер, заподіявши цим збитків майже на 3,4 млн грн. Також службовці "Стрийводоканалу" здійснили забір прісних підземних вод обсягом понад 1,6 млн куб. м із Братковського водозабору, завдавши збитків державі на суму 1,6 млн грн.

Кримінальні провадження порушено за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 242 (порушення правил охорони вод, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Прокуратура області готує заходи подання, спрямовані на відшкодування комунальними підприємствами завданих державі збитків.

Нагадаємо, у Львові з весни триває сміттєва криза. Місту нікуди дівати побутові відходи. Спочатку їх возили до Києва, а тепер почали в Миколаїв. У Миколаєві розпочалися протести. Мер Львова Андрій Садовий неодноразово натякав, що проблеми йому створюють штучно, щоб зіпсувати імідж у переддень президентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram