ГоловнаПолітика

Раді запропонували слідом за радянськими назвами заборонити і царські

Назву Єлисаветград можуть офіційно заборонити.

Раді запропонували слідом за радянськими назвами заборонити і царські
Фото: thekievtimes.ua

У Верховній Раді в четвер зареєстрували законопроект №3368, який забороняє царські назви міст і вулиць.

Як сказано в проекті закону, заборонено присвоювати географічним об'єктам назви, які є іменами або псевдонімами монархів, державних, політичних, військових діячів Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть або похідними від них; назви, співзвучні з такими іменами або псевдонімами; назви, які включають елементи титулів монархів Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть.

"Щоб закони, що стосуються тоталітарних режимів і борців за незалежність, дійсно відповідали стандартам європейських практик, доцільно заборонити присвоєння географічним об'єктам назв, пов'язаних з пропагандою проросійського імперіалізму, Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть, періоду колоніальної залежності України, що може сприяти намірам привласнити її території", - заявляють автори проекту.

Серед авторів проекту - депутати всіх чотирьох фракцій коаліції.

Очевидно, що проект спрямований на те, щоб не дозволити перейменувати Кіровоград на Єлисаветград. Хоча формально місто Єлисаветград спочатку назвали так не на честь імператриці Єлизавети Петрівни, а на честь святої Єлисавети.

Нагадаємо, у квітні парламент ухвалив закон про заборону комуністичної символіки, яким місцеву владу зобов'язали перейменувати області, райони, міста, села, вулиці й інші об'єкти топоніміки, які мають радянські назви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram