ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нортіма" програла Фонду держмайна суд щодо ОПЗ

Компанії Коломойського не дали довести протиправність дій ФДМ 2009 року.

"Нортіма" програла Фонду держмайна суд щодо ОПЗ
Фото: opz.odessa.net

Компанія "Нортіма" (афільована з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова), яка виграла конкурс приватизації Одеського припортового заводу 2009 року, але не отримала підприємство, програла в суді Фонду державного майна.

Як йдеться в ухвалі Окружного адміністративного суду Києва, "Нортіма" попросила визнати протиправними дії членів конкурсної комісії, які 2009 року вирішили не визнавати "Нортіму" переможцем конкурсу з продажу 99,6% державних акцій ОПЗ.

Суд прийшов до висновку, що навіть якщо це буде доведено, порушені права "Нортіми" не будуть відновлені, тому позов компанії відхилено.

Рішення було прийнято 18 липня 2016 року, цього самого дня голова ФДМ Ігор Білоус заявив, що на приватизацію ОПЗ не надійшло жодної заявки. Однією з причин того, що сталося, він назвав суди з "Нортімою".

Нагадаємо, що 2009 року, коли була перша спроба приватизувати Одеський припортовий завод, його продали "приватівській" фірмі "Нортіма" за 5 млрд грн. Однак через годину після конкурсу комісія відмовилася визнати ТОВ "Нортіма" переможцем конкурсу. Члени комісії назвали ціну заниженою і висловили сумнів у корисності такого продажу. У результаті конкурс з продажу ОПЗ у 2009 році визнали таким, що не відбувся. Тодішній в.о. голови ФДМ Дмитро Парфененко після торгів заявив, що, на його думку, адекватна ціна ОПЗ становила 8-9 млрд грн.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний в країні - термінал для перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram