ГоловнаКультура

Російський режисер Сокуров заступився за Сенцова перед Путіним

"Режисер повинен битися зі мною на кінофестивалі, але не сидячи в нашій північній в'язниці".

Російський режисер Сокуров заступився за Сенцова перед Путіним
Фото: ria.ru

Російський режисер Олександр Сокуров звернувся до президента РФ Володимира Путіна з проханням звільнити українського режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років колонії суворого режиму.

Про це він заявив на зустрічі президента РФ з діячами культури в Санкт-Петербурзі, повідомляє "Фонтанка".

"У мене є щире прохання - давайте вирішимо проблему Сенцова. Він засуджений до 20 років таборів. Режисер повинен боротися зі мною на кінофестивалі, але не сидячи в нашій північній в'язниці", - зазначив Сокуров.

Після відмови Путіна він знову емоційно заступився за Сенцова і зазначив, що його можна пробачити "по-російськи, по-християнськи", адже "на ньому немає смертей".

"Слава Богу, що немає, але могли б бути. Знаю, що питання дражливе, і матиму на увазі", - заявив у відповідь Путін.

"Ми повинні виходити з того, що живемо в правовій державі, і питання такого типу повинні вирішуватися судовою системою. Сенцова засуджено не за творчість. А за те, що взяв на себе зовсім інші функції... Фактично присвятив своє життя терористичній діяльності. Річ не в його позиції, не в тому, що він думає з приводу подій у Криму. Річ у його намірах і підготовці протиправних дій", - заявив президент РФ.

Нагадаємо, режисера і письменника Олега Сенцова затримали 11 травня 2014 року працівники ФСБ РФ у Криму. Його звинуватили у скоєнні терористичних актів на півострові - за підпал дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії".

У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Режисер назвав справу політичною і сфабрикованою і заявив про застосування тортур. Сенцов відбуває покарання в Якутії.

У березні цього року Міністерство юстиції України скерувало російській стороні запит на повернення Сенцова на територію України. Однак російський Мін'юст відмовив в екстрадиції Сенцова в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram