ГоловнаКультура

Україна втратила в Криму понад мільйон музейних експонатів

Списку цих предметів не існує. Уся облікова документація зберігалася в музеях.

Україна втратила в Криму понад мільйон музейних експонатів
Владислав Пиоро
Фото: Макс Требухов

Україна втратила на території Криму в результаті його окупації Росією понад мільйон музейних експонатів, але ніхто не має точної інформації, яких саме.

Про це розповів на круглому столі в Інституті Горшеніна голова правління ГО "Український центр розвитку музейної справи" Владислав Піоро.

"Звичайно, вся увага зараз прикута до скандалу зі скіфським золотом, але це тільки крапля в морі порівняно з тими предметами, які, по суті, втрачено на окупованій території. Ми можемо оперувати лише приблизною кількістю. Наприклад, за даними Міністерства культури, ми втратили понад мільйон предметів із державної частини музейного фонду України. Але ми не можемо оперувати списком цих предметів. Так була влаштована отримана у спадок радянська система обліку музейних цінностей. Уся облікова документація на паперових носіях зберігалася в самому музеї. Тобто вона ніде не дублювалася", - сказав він.

За його словами, така ситуація порушує питання про необхідність єдиного реєстру музейних предметів в електронному вигляді.

"Виникає питання інфраструктури, виникає питання стандартизації метаданих, щоб вони спочатку на рівні музеїв були сформовані, а потім передані в центр. У нас кожен музей, який цікавився створенням електронного каталогу цінностей, по суті, придумував ці метадані самостійно. Це призвело до того, що по Україні в 50 музеїв є хоч якісь напрацювання електронного обліку колекції, але вони роблять це на різних засадах. Об'єднати їх без додаткових зусиль неможливо", - сказав Піоро.

За його словами, тільки у вересні 2016 року було затверджено єдиний стандарт метаданих, після чого мають ухвалити положення про створення реєстру культурних цінностей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram