ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Ініціатива на мільйон: Ірпінь обере кращі громадські проекти

Програма громадського бюджету в Ірпені вийшла на фінішну пряму. Вперше в історії міста ірпінчани самі вирішують, як розпорядитися мільйоном із міського бюджету. Буде реалізовано 12 нових проектів. Які саме – визначаємо разом до кінця тижня.

Фото: Надано автором

За кордоном громадський бюджет вважають тестом на здатність громади мобілізуватися і встановити партнерські стосунки з органами влади. Він є яскравим проявом демократії, що застосовується у десятках країнах світу ще з 1989 року. Громади міст Канади, Бразилії, Франції, Італії, Німеччини, Іспанії, Великобританії, Польщі регулярно користуються своїм правом і самі вирішують, на що витрачати певну частину коштів із місцевого бюджету.

В Україну громадський бюджет прийшов тільки минулого року. Першопрохідцями стали Чернігів, Черкаси, Полтава і Луцьк. Зараз таку програму впроваджено у понад тридцяти українських містах, серед яких і ми. І мені приємно, що у співвідношенні до кількості населення міста, в Ірпені подали найбільшу кількість заявок по Україні – 92. Після ретельного аналізу робочою групою до голосування допущено 68 проектів: 29 – з кошторисом до 50 тис. грн та 39 – з бюджетом до 150 тис. грн.

Усі проекти надзвичайно цікаві і дуже різні за напрямками. Від суто господарських – облаштування у місті спеціального овочесховища, до таких, що після реалізації зможуть рятувати людські життя – дефібрилятори у всіх громадських місцях Ірпеня. Ірпінчани пропонують розписати на стінах багатоповерхівок мурали, закупити нове стоматологічне обладнання для дитячої поліклініки, облаштувати кабінет реабілітації для дітей з обмеженими руховими можливостями, запровадити спортивний турнір Пам’яті Небесної Сотні та, навіть, роздавати гроші за скинуті кілограми.

Чимало ідей стосуються велосипедного спорту: велостоянки, муніципальний прокат велосипедів, дитячі велодоріжки і навіть створення туристичного велогуртка. Понад двадцять проектів надійшло від шкільної громади Ірпеня. Вчителі та учні хочуть посилити засоби безпеки у навчальних закладах, пропонують створити шкільне радіо, облаштувати нові спортивні майданчики та у всіх школах встановити системи очищення води.

Фото: Надано автором

Переконаний, що кожна із запропонованих ідей потрібна громаді Ірпеня. Але цього тижня, до 13 листопада, ми повинні зробити конкретний вибір – віддати свій голос за один великий і один малий проект. Зробити це можна за допомогою електронного голосування або у міському Центрі надання адміністративних послуг. Люди, не здатні самостійно пересуватися, матимуть змогу проголосувати вдома, за попередньо оформленою заявкою.

Якось американський психолог і філософ Вільям Джеймс сказав, що коли у вас є вибір, але ви не робите його, то це теж є вибором. Але сьогодні ми не можемо дозволити собі не обирати. Майже сотня активних мешканців міста та їхні проекти чекають нашої підтримки. Вашого голосу чекає Ірпінь. У свою чергу можу гарантувати, що чотири великих і вісім малих проектів, що наберуть найбільшу кількість голосів, будуть втілені в життя уже наступного року.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram