ГоловнаБлогиБлог Всеволода Шаманича

Як РФ стукає у наші двері під виглядом соціальних протестів

Вчора у Львові сталася доволі гучна подія: місцевий сквот "Цитадель" (там зазвичай збираються ліворадикали з Автономного опору) атакували націоналісти. За добу до того в мережу просочилася інформація про те, шо Автономний опір працює на РФ, отримуючи ресурси через російську структуру CIS-EMO.

Очевидно, учорашні події у Львові з провокативним маршем на честь Махна, що обов'язково мали спровокувати (і дійсно спровокували!) конфлікт із застосуванням сили з обох сторін, є частиною великого плану РФ з дестабілізації внутрішньополітичного становища в Україні.

Як я вже писав раніше, осінь планується протестна - і тут слід підкреслити усі протести, які відбулися останнього тижня.

Це по-перше невдалий "Третій майдан", який збирали російські боти у фейсбуці і по-друге досить дивний "Майдан" від Балашова і партії 5.10, який він сам претензійно назвав Революцією Честі. Не можна не відмітити грубу роботу росіян, особливо з Третім Майданом - боти у фб які відстоювали цю акцію користувалися гугл-транслейт перекладом, коли виникала необхідність відповідати українською.

Однак, іноді певні рішення у галузі соціального управління прийнято тестувати, аби точніше визначитися з форматом і основними ключовими точками, на які слід звернути увагу. Цілком можливо, що нині спецслужби РФ лише тестують тактику для майбутніх масштабних протестів - їм треба визначитися з тим, що буде успішнішим : страйк підприємців, профспілковців, чи акції під нібито націонал-патріотичними гаслами. Останнього тижня відбулося саме це : були обіграні три основних сценарії, протест підприємців на чолі з Балашовим, профспілковий протест і стихійний націонал-патріотичний "Третій майдан".

Однак сама тенденція не може не занепокоювати адекватних громадян : Росія відверто налаштована на розпалювання соціального конфлікту всередині України. У цьому конфлікті вона збирається використовувати ліву риторику, ліві гасла - соціальну справедливість і великі державні видатки, аби послабити українську економіку ще більше. У цих обставинах не є дивним те, що колишні уламки Партії регіонів, що орієнтуються на РФ (Опозиційний Блок, Відродження, "Життя" Мураєва і Рабіновича) зараз відстоюють саме лівоцентристські і популістські ідеї, постійно підкреслюючи свої погляди в пресі та ЗМІ. Доповнюють цю картину профспілки, які належать Фірташеві і виходять на протест, коои зверху надійде вказівка і молоді ліворадикали типу Соціального руху (кидачі тортів у замміністра економіки) і Автономного опору.

Ключова мета цієї великої машини - розхитування української економіки та українського суспільства, і ресурси ці сили черпають перш за все у своїх російських кураторів. Таким чином, гасла соціальної справедливості - непогані насправді, якщо адекватно оформлені - стають нині небезпечною зброєю в руках ворогів Української держави. В цих умовах лише крайня пильність та обережність громадян може вберегти і нашу державу, і спокій на наших вулицях.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram