ГоловнаБлогиБлог Владимира Иванова

Приклад "підтримки" виробника податковою

Двадцять років тільки і розмов про те, що необхідно підтримувати національного товаровиробника. Розмови, розмови, розмови. Ще різні конкурси, нагороди і таке інше. На справі - це все красивий фантик у який загорнута отрута національного підприємництва. Наприклад, податкова, за останні кілька місяців не залишила живого місця на низці полтавських підприємствах. Губернатор Полтавщини рапортує, що ми у п'ятірці за виконанням бюджету, на перших місцях за кількістю зібраних штрафів з платників податків. Яка ж ціна цієї першості?

Фото: sannews.com.ua

У середині дев'яностих група ентузіастів організувала в Полтаві підприємство "Укрлітпром", взяли в оренду цех заводу "Електромотор", налагодили ливарне виробництво, зберігши колектив висококваліфікованих фахівців. Сьогодні це - високотехнологічне підприємство, переробляє 70 тонн сировини щомісяця. Колектив складається зі 130 чоловік: заробітна плата виплачується вчасно, робітники забезпечені всім необхідним - від спецодягу до додаткового харчування.

Продукція підприємства користується попитом на ринку України і за кордоном. Наприклад, вони виробляють комплектуючі для європейського лідера - шведського концерну "Electrolux". За успіхи в роботі "Укрлітпром" нагороджений багатьма грамотами, сертифікатами якості, тощо. Протягом багатьох років "Укрлітпром" входить в ТОП-10 міжнародного економічного рейтингу "Ліга кращих". Підприємство є великим платником податків. Щорічно до бюджетів всіх рівнів перераховує більше 6 мільйонів гривень податків, в тому числі близько мільйона до міського бюджету, близько 2 мільйонів гривень до Пенсійного фонду.

І ось нещодавно на підприємство податкові органи раптом наклали штраф в розмірі близько 2 мільйонів гривень. Податковим органам "здалися" підозрілими деякі постачальники підприємства. Причому, зроблено це було з кричущим порушенням законодавства. Штрафи були накладені на операції, що відбувалися в період, уже перевірений податківцями, про що свідчать акти перевірок. Виробничий процес на "Укрлітпромі" максимально прозорий. Абсурдність вимоги податківців була доведена в суді. "Укрлітпром" виграв чотири справи в судах першої інстанції і вже по двох справах є позитивне рішення Апеляційного суду

Проте податковій закони не писані і суди не авторитети. Кілька днів тому шестеро працівників податкової міліції перелізли через паркан, вилучили у підприємства всі документи і всі комп'ютери. Роботу виробничого підприємства паралізовано. Вперше за весь час затримано видачу зарплатні робітникам, більш за все що іноземні партнери зупинять співпрацю, бюджети усіх рівнів більше не побачать податків, а 130 чоловік опиняться на вулиці. Ось ціна «покращення» настрою губернатора і високих рейтингів області.

Владимир Иванов Владимир Иванов , Лидер общественного движения «Возрождение Полтавщины»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram