ГоловнаБлогиБлог Вадима Штефана

Справжня децентралізація: Полтавщина першою в Україні запроваджує адресне відшкодування на проїзд для учасників АТО

Не так давно на Лівому березі було опубліковано блог про наслідки неприйняття місцевих бюджетів, а окремо було вказано про наслідки щодо пільгового перевезення пасажирів АТОшників. І справді, ситуація є достатньо загрозлива – існування непідкріпленої фінансами пільги викликає у суспільстві багато питань.

У відповідь на такий виклик 25 січня в Полтавській облдержадміністрації за участі представників громадськості та учасників АТО презентували проект відповідної обласної програми. Полтавська обласна влада до кінця січня планує запровадити адресну допомогу на відшкодування пільгового перевезення у громадському автомобільному транспорті.

— Аби уникнути соціальної напруги, ми першими в Україні пішли на такий крок і пропонуємо запровадити адресну допомогу не лише для учасників АТО, а й решти пільгових категорій, для яких це право передбачено законодавчо, — зазначив голова Полтавської ОДА Валерій Головко. — Йдеться про пасажирські перевезення на міжміських та міжобласних маршрутах на відстань понад 50 кілометрів. Обрали варіант саме адресної допомоги, бо якщо йти шляхом відшкодування пільг перевізникам, то процедура затягується у часі. Адресна допомога зручна як для перевізника, оскільки він відразу отримує кошти за проїзд, так і для пільговика, бо він сам корегує кількість поїздок і має право на будь яке місце в автобусі.

Механізм запровадження адресної допомоги доволі простий. Автотранспортне підприємство продає пасажиру пільговий квиток, у якому вказується номер пільгового посвідчення, прізвище та ініціали пільговика. Пасажир платить власні кошти, а далі у будь-який зручний для нього час протягом року звертається в органи соціального захисту за місцем проживання. Тут пільговик заповнює спрощений варіант заяви, вказує спосіб, який він хоче отримати відшкодування проїзду (на банківську картку чи через відділення зв’язку) — і отримує адресну допомогу протягом 10—15 днів.

— Прийом здійснюватиметься щодня. Для отримання відшкодування обмежень у часі немає, — коментує директор Департаменту праці та соціального захисту населення Людмила Корнієнко. — Можна проїхати в січні, а компенсацію отримати в грудні, чи отримати компенсацію відразу за декілька поїздок. Єдине обмеження стосується кількості поїздок: їх передбачено 50 на рік для одного пільговика.

Щодо категорій, то скористатися адресною допомогою зможуть мешканці Полтавщини — учасники бойових дій, інваліди війни, особи, які супроводжують інваліда І групи або дитину-інваліда, діти з багатодітних сімей, інваліди всіх груп, батьки загиблих військовослужбовців. Таких пільговиків в області сьогодні налічується 117 тисяч.

Програму адресної допомоги буде винесено на розгляд сесії Полтавської обласної ради вже 29 січня, діяти вона почне з моменту прийняття. З обласного бюджету передбачено виділити на відшкодування пільгових перевезень 8 мільйонів гривень.

Як бачимо, досить елегантний приклад монетизації пільго. Хочеться вірити, що у слід за Полтавською областю цей приклад підхоплять і інші області, а інакше навіщо нам децентралізація?

Вадим Штефан Вадим Штефан , Руководитель проектов Аналитического Центра «Бюро экономических и социальных исследований»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram