ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Бюджет паралічу України

Головними акцентом цьогорічного бюджету є його подвійне дно: кабмін заховав додатковий дефіцит ще на 100 мільярдів гривень.

Фото: Макс Левин

По-перше, Пенсійний фонд та Укравтодор отримує можливості брати в борг, і, очевидно, таким своїм новим правом скористається. Далі передбачено збільшення статутного фонду Нафтогазу, що є так само, механізмом додаткового «боргового зашморгу». Отже, дефіцит бюджету буде значно більшим. І це просто катастрофічно для української економіки. Економіка не здатна повернути гроші кредиторам, єдине джерело – нові кредити. І це банальна піраміда Януковича-Азарова. Її кінець – банкрутство України.

Тільки що закінчилось засідання комітету з питань нацбезпеки і оборони, секретарем якого я є. Ділюсь враженням: недофінансування складе до 40%. А це Космічне агентство, Міноборони, розвідка і контррозвідка, СБУ, прикордонна служба. Більше того, державні органи просили вдвіче менше від потреби, - отримають половину.

Що робити? Все просто, проаналізуйте, що зроблено «з бюджетом», наприклад, у Росії, де витоки фінансових проблем тотожні українським. Путіним прийнято рішення про переведення російських активів з офшорів. Заплановано значну частину грошей повернути в російський бюджет: перші кроки вже зроблено. Боротьба з офшорами привела б до збільшення бюджету до 20-30%. Інша проблема – державний менеджмент, як на стадії прогнозування та проектування так і реалізації. В Україні – він «нульовий». В цьому питанні країну врятує виключно проектний підхід. Так само він має бути застосований до «боротьби з корупції».

Очевидно, бюджет проголосують. І країна житиме по диким і вбивчим фінансовим порядкам та правилам. Який це бюджет? Це бюджет паралічу національної гідності та амбіцій. Це піраміда Азарова-Януковича. Чим вона закінчиться? Банкрутством! Вибір за нами: їх банкрутством – «регіоналів», чи нашим – українців. Вихід один – боротися з режимом, знищити його, і переглянути бюджет, зокрема.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram