ГоловнаБлогиБлог Олега Канівця

Шанс на Асоціацію з ЄС зберігаються. Цей шанс відстояли люди

Реакція Заходу на Євромайдан в Україні показує, що створення Асоціації з Євросоюзом залишається реальним. А «багатовекторний» авторитаризм Віктора Януковича провалюється просто на очах. Якнайшвидше підписання Угоди – його шанс зберегти залишки політичної гідності.

Фото: Макс Левин

Відстежуючи ситуацію навколо Євромайдану, бачу кілька оптимістичних тенденцій. По-перше, подолано внутрішній і зовнішній песимізм щодо політичної активності українців. В неділю, після 150-тисячного мітингу, стало ясно: нам вдалося мобілізувати громадян на опір. Подальші спроби міліцейського насильства та погіршення погоди не вплинули на цю рішучість народу.

В понеділок це вже зрозуміли політики, експерти й журналісти по всьому світу. Україні, з її «другою революцією», присвячено заголовки всіх ЗМІ. «Ми не очікували, що так багато українців є рішучими прибічниками євроінтеграції», – заявив у прямому ефірі Бі-Бі-Сі президент Естонії Томас Ілвес.

По-друге, керівництво ЄС не піддалося на провокацію й не відмовилося від підписання Угоди про Асоціацію, попри зірваний біло-блакитною владою дипломатичний графік. Про це 26 листопада чітко заявили керівники Євросоюзу Мануель Барозу й Херман ван Ромпей. Вони навіть не згадали про питання звільнення Юлії Тимошенко.

Отже, режим Януковича не зможе далі грати в свою ганебну гру «ви нам виставили нереальні умови, а ми відчайдушно намагалися встигнути до вашого дедлайну». 21 листопада підписання Угоди поставлено під загрозу діями саме влади. Лише її.

Це погані новини для Віктора Януковича та хитромудрих агентів, які підштовхують його до зриву вільнюського саміту. Опозиція втримала свої політичні позиції всередині й довіру за кордоном. А шанси владного кандидата на виборах-2015 погіршуються до нуля. Режиму не вдасться «монополізувати» рішення щодо стратегічного курсу України, й торгувати ним у Брюсселі та Москві. Адже своє слово сказав народ. Владне гасло: «багатовекторність» – на смітник історії»!

Євросоюз не повернеться спиною до українців (йому це просто невигідно). Але й не дозволить Януковичу диктувати умови й «викреслити» з угод принципові правові й економічні реформи. Натомість Захід може просто дочекатися перемоги проєвропейського кандидата в президенти.

Тим часом, ЄС може впритул зайнятися активами й банківськими рахунками сімей Азарова, Бойка та інших «регіональних» провокаторів на своїй території. Якщо вони визискують свій народ і публічно шантажують Європу, нехай тримають свої брудні гроші там, де така поведінка толерується: в московських банках Путіна. Персональні санкції Заходу до наших можновладців, в такому випадку, будуть найдієвішим інструментом.

Я безмірно гордий простими киянами, галичанами, черкащанами, донеччанами й одеситами за їх небайдужість, сміливість і оптимізм. Щасливий, що нам вдається діяти спільним фронтом опозиційних партій і громадських діячів. Мусимо зберегти цю єдність до перемоги в 2015-му році. Глибоко вдячний Юлії Тимошенко за її жертовну відмову від особистих вимог заради закріплення історичного вибору України.

Нам треба просити Господа, щоби не карав Віктора Януковича остаточною втратою розуму. Щоби не дав йому завершити його політичну кар’єру такою ж ганьбою, якою він її починав. Янукович не зірве інтеграцію України в цивілізований світ, навіть якби щиро того захотів. Натомість пришвидшити цей процес підписанням Угоди – його найбільший шанс на позитивну згадку в історії.

Наостанок – єдиною, найпріоритетнішою, консолідуючою і безальтернативною вимогою Євромайдану до влади є вимога підписати Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС. Всі решта вимог опозиції є вторинними, повертатись до яких потрібно у разі якщо Янукович все таки схибить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram