ГоловнаБлогиБлог Геннадія Ткачука

Нові антикорупційні закони мають покласти край тотальній корупції та вседозволеності, до яких звикли хабарники

В останні дні своєї роботи Верховна Рада довела, що здатна приймати доленосні закони для держави. Зокрема, було зроблено кілька дуже важливих кроків у боротьбі з корупцією.

Фото: https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko

Було ухвалено антикорупційну стратегію - законопроект "Про основи державної антикорупційної політики в Україні на 2014-2017 роки" та законопроект про створення Національного антикорупційного бюро.

Даними законопроектами передбачається антикорупційна експертиза виборчого законодавства, посилення прозорості фінансування партій, прийняття законів про запобігання конфлікту інтересів обраних чиновників, про посилення громадського контролю за прийняттям рішень у радах, подолання корупції в судах, створення системи інструментів, які б дозволили ефективніше розслідувати корупційні злочини.

Національне антикорупційне бюро є державним правоохоронним органом, який буде розглядати злочини, вчинені нардепами, членами Кабміну та інших органів виконавчої влади, депутатами місцевих органів влади, суддями, прокурорами, силовиками, керівництвом великих держкомпаній.

Я вважаю, що ухвалення даних законопроектів – це вірний шлях до процвітання нашої держави. До цього часу ще жоден із законів не спромігся подолати корумповану систему, яка будувалася в Україні десятиліттями.

Вірю, що нові антикорупційні постанови нарешті покладуть край такому явищу, як тотальна корупція, кругова порука, вседозволеність та безкарність, до яких так звикли хабарники.

Обов’язок протидіяти корупції покладено на багатьох чиновників і посадових осіб, розпочинаючи від Президента України, і закінчуючи працівниками спеціальних підрозділів. Однак до боротьби з цим ганебним явищем повинні долучитисявсі без винятку громадяни.

Можливо, хтось задається питанням, а навіщо нам взагалі потрібна ця боротьба з корупцією? Жили собі, до всього звикли і головне - як це чиновники без хабаря будуть сумлінно виконувати свої обов'язки? Люди звикли, що лише заохотивши чиновника чи посадовця, від якого залежить позитивне рішення, можливо отримати довідки, дозвіл, акт чи інший важливий документ. В судах судять, а в прокуратурі закривають справи за гроші, в медичних закладах ліки видають безкоштов нолише VIP-персонам, в ВУЗах оцінки студентам ставлять не за знання, а за фінансову винагороду. Одним словом, корупція і хабарі повністю оплутали країну. Такий стан речей вигідний одиницям, а більшість людей від цього страждають, самі того не усвідомлюючи.

В Україні часто можна чути, що не вистачає коштів на будівництво доріг, дитсадків, шкіл, а так звана безоплатна медицина давно вже такою не являється. Якщо хоч на мить уявити Україну державою, де всі без винятку люди являються законослухняними, то ми б уже через кілька років забули про розбиті автомобільні шляхи, про відсутність медикаментів в лікарнях.

Важливо чітко усвідомити, що корупція – це не норма, а тяжкий злочин, який роз'їдає наше суспільство, як іржа. І співуучасниками цього злочину є не лише ті, хто вимагає неправомірну вигоду, а ті, хто дає хабарі.

Я закликаю всіх співвітчизників почати рішучу боротьбу з корупцією, свавіллям чиновників і хабарництвом. Нам потрібно змінити свій світогляд і вчитися жити по новому, по закону!

За допомогою відкритої платформи моніторингу корупційних правопорушень кожен із нас має змогу розпочати боротьбу з корупцією вже сьогодні.

Ми повинні разом йти до спільної мети.

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram