ГоловнаСвіт

Новим президентом Євроради може стати італійський експрем’єр, – FT

Колишнього прем’єра Італії Маріо Драгі вважають потенційним президентом Європейської ради.

Новим президентом Євроради може стати італійський експрем’єр, – FT
Фото: EPA/UPG

Єврорада вважає головним претендентом на пост президента колишнього прем’єр-міністра Італії Маріо Драґі, який  відійшов від громадського життя у 2022 році після того, як його перебування на посаді прем’єр-міністра Італії було перервано достроковими виборами. Але минулого року він взяв на себе роль радника ЄС.

Про це із посиланням на високих єврочиновників пише  Financial Times. 

За даними видання, імовірно, з’являться й інші можливі кандидати на посаду президента Європейської ради. Проте, як зазначило джерело, близьке до Драґі, він не претендує на керівні посади у ЄС.

Терміновість пошуку наступника Шарля Мішеля, який балотуватиметься як депутат Європарламенту, викликана можливістю зайняти цю посаду лідером Угорщини Віктору Орбану. Це трапиться, якщо не узгодять жодного кандидата до того моменту, як Мішель складе повноваження.

Крім цього, лідери ЄС мають можливість призначити тимчасового кандидата, щоб  не допустити Орбана. Однак Драґі навряд чи погодиться на цю роль на тимчасовій основі.

Крім Драґі, також розглядаються кандидатури чинних прем’єр-міністрів, таких як Педро Санчес з Іспанії та Метте Фредеріксен з Данії.

На відміну від Драґі, обидва лідери пов’язані із великими європейськими політичними партіями, що є важливим фактором у призначеннях в ЄС. Відсутність у Драгі партійної приналежності "заважатиме йому", поділився із виданням дипломат ЄС. 

Також у матеріалі йдеться про те, що країни-члени Центральної та Східної Європи вже давно скаржаться, що найвищі посади надто часто надають західноєвропейцям.

2024 рік почався у Брюсселі з несподіваної заяви президента Європейської ради Шарля Мішеля про відставку. Це оголошення змусило неабияк хвилюватися єврочиновників, лідерів держав-членів ЄС і навіть українську владу. Чому? Бо цьогоріч у Раді ЄС головуватиме Угорщина. І вірогідно, що керівництво інституцією, хай і тимчасове, відійде до прем'єр-міністра Віктора Орбана, знаного друга Путіна. Принаймні до кінця грудня 2024 року, якщо ЄС не знайде наступника Шарлеві Мішелю. Що це означатиме для ЄС і для України, у матеріалі LB.ua "Україна без Мішеля і з Орбаном? Що означає відставка президента Євроради".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram