ГоловнаСвіт

Над Чорним морем російський літак зіткнувся з американським безпілотником. Останнього не можуть знайти (оновлення)

Військові США були змушені збити безпілотник.

Над Чорним морем російський літак зіткнувся з американським безпілотником. Останнього не можуть знайти (оновлення)
Безпілотник MQ-9
Фото: Facebook/U.S. European Command (EUCOM)

Російський літак-винищувач 14 березня зіткнувся з американським безпілотником-розвідником над Чорним морем, повідомляє ВВС.

Це змусило США збити безпілотник, заявили американські військові.

За інформацією CNN, російський літак пошкодив гвинт американського безпілотника MQ-9 Reaper, повідомив офіційний представник США, знайомий із інцидентом.

За словами чиновника, Reaper та два літаки Су-27 Flanker літали над міжнародними водами над Чорним морем, коли один із російських винищувачів навмисно пролетів перед безпілотником і скинув пальне. Так літак пошкодив пропелер американського безпілотника. Це змусило США збити свій дрон у нейтральних водах Чорного моря.

Російські та американські літаки перебували над Чорним морем під час війни в Україні, але це перше відоме зіткнення.

ВПС США виступили із заявою з приводу інциденту. В заяві вони звинуватили російський літак у "безрозсудних, екологічно небезпечних та непрофесійних діях".

"Приблизно о 7:03 ранку (за середньоєвропейським часом) один із російських літаків Су-27 врізався у гвинт MQ-9, внаслідок чого американським силам довелося збивати MQ-9 у міжнародних водах. Декілька разів перед зіткненням Су-27 скидали паливо та пролітали перед MQ-9 у безрозсудній, екологічно небезпечній та непрофесійній манері. Цей інцидент демонструє некомпетентність, а також небезпеку та непрофесіоналізм", - наголосив у заяві генерал повітряних сил США Джеймс Хекер, який є командувачем ПС США у Європі, а також ПС НАТО та США в Африці.

Оновлення 19.40. За словами координатора Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, про інцидент повідомили президента США Джо Байдена. Кірбі додав, що у попередні тижні теж були інші перехоплення.

Оновлення 20.59. Російське Міноборони заявило, що їхні винищувачі не вступали "в контакт" з американським безпілотником і не застосовували щодо нього бортове озброєння. Дії винищувачів росіяни назвали "різким маневруванням", після якого безпілотник США перейшов у "некерований політ" і упав.

Тим часом, за інформацією військових США, дрон усе ще не знайшли. Американці готуються оприлюднити відео інциденту, але спершу проведуть процес розсекречування, повідомив на брифінгу речник Пентагону Патрик Райдер. Він додав, що один із літаків РФ при зіткненні з дроном отримав пошкодження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram