ГоловнаСвіт

РФ вийшла з консультаційної групи щодо MH17

Росія покладає відповідальність за зрив тристоронніх консультацій на офіційну Гаагу.

РФ вийшла з консультаційної групи щодо MH17
Фото: EPA/UPG

Російська Федерація заявила про неможливість подальшої участі в тристоронніх консультаціях з Австралією і Нідерландами з розслідування катастрофи малазійського боїнга рейсу MH17 на Донбасі.

Про це повідомила пресслужба МЗС РФ.

"Вважаємо, що ігноруючи будь-які доводи і нашу готовність до діалогу, Нідерланди переслідують виключно кон'юнктурні політичні інтереси, безсоромно прикриваючись необхідністю захисту прав близьких жертв авіакатастрофи", - йдеться в заяві.

Росія покладає відповідальність за зрив тристоронніх консультацій на офіційну Гаагу. Зокрема, в заяві згадується липневе рішення Нідерландів подати позов проти Росії до Європейського суду з прав людини у зв'язку зі збитим над Донбасом літаком рейсу МН17.

"Такі недружні дії Нідерландів позбавляють сенсу продовження тристоронніх консультацій і нашої участі в них", - заявили в МЗС Росії.

Нагадаємо, Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі, хто був на борту (298 людей)загинули. 

Розслідування причин катастрофи веде спільна слідча група (JIT, ССГ), в яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії. У вересні 2016 року ССГ оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Бука". За даними ССГ, це ракетна установка російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокована в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених в причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Всі вони, як повідомлялося, в суд не з'явилися. Пулатов на цей час - єдиний фігурант справи, відправив на слухання своїх адвокатів.

Також, у червні прокуратура Нідерландів надала нові докази у справі МН17, зокрема оприлюднила записи телефонних розмов бойовиків у день катастрофи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram