ГоловнаСвіт

Держдеп США звинуватив Росію в друкуванні фальшивих грошей для Лівії

На Мальті перехопили $1,1 млрд лівійських динарів, надрукованих російським держпідприємством.

Держдеп США звинуватив Росію в друкуванні фальшивих грошей для Лівії
Фото: Council on Foreign Relations

Уряд Мальти перехопив більш як $1 млрд контрафактної лівійської валюти, яка була надрукована російським державним підприємством "Держзнак". Про це йдеться в заяві Держдепартаменту, оприлюдненій ввечері 29 травня.

Перехоплення партії лівійських динарів був здійснений 26 травня, йдеться в повідомленні, в перерахунку на американську валюту мальтійська влада вилучила $1,1 млрд.

Замовлення на друк контрафактних грошей надійшло від "нелегальної паралельної організації", безпосередньо гроші надрукував Держзнак, повідомили в Держдепартаменті.

"Лівійський Центральний банк в Тріполі є єдиним легітимним Центробанком в цій країні. Цей інцидент знову наголошує на необхідності для Росії припинити її дестабілізуючі дії в Лівії", - відзначили в Держдепі.

Також в Держдепартаменті вважають, що "приплив контрафактної лівійської валюти, надрукованої в Росії, в останні роки посилив економічні проблеми Лівії".

У Вашингтоні підтвердили рішучість співпрацювати з ООН та зарубіжними партнерами для припинення діяльності, яка "підриває суверенітет і стабільність" Лівії.

У Лівії Росія підтримує генерала Халіфа Хафтара і його "Лівійську національну армію" (ЛНА), яка веде бойові дії проти міжнародно визнаного Уряду народної згоди (УНЗ) під керівництвом Фаїза Сараджа, що базується в Тріполі. Але значну частину території Лівії контролює Хафтар, в минулому соратник лідера Лівійської Джамахірії Муаммара Каддафі, поваленого і убитого в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram