ГоловнаСвіт

У в'язницях Італії перебувають 158 українських моряків, затриманих за перевезення мігрантів

Лише протягом 2019 року 36 українських моряків затримали у Греції.

У в'язницях Італії перебувають 158 українських моряків, затриманих за перевезення мігрантів
Фото: EPA/UPG

Станом на початок березня 2020 року, в пенітенціарних центрах півдня Італії як засуджені або затримані перебувають 158 громадян України. З них - 131 особа засуджена і відбуває покарання, а 27 утримуються під вартою.

Про це у вівторок, 10 березня, повідомили в департаменті консульської служби Міністерства закордонних справ України на запит DW.

Згідно з повідомленням, у 2015-2018 роках на півдні Італії був заарештований 161 громадянин України за підозрою в перевезенні нелегальних мігрантів. У 2019 році там затримали 32 українців, 18 - звільнили. З початку 2020 року в Італії затримали одного українського моряка.

"Тенденцію до зменшення затриманих в Італії протягом минулого року в департаменті консульської служби МЗС України пояснюють "ефективністю інформаційної складової протидії, роботою МЗС та правоохоронних органів України, неурядових організацій". У МЗС зазначили, що існує необхідність у продовженні здійснення попереджувальних заходів, зокрема через ЗМІ та громадські організації. У зовнішньополітичному відомстві запевнили, що питання захисту прав українських моряків, затриманих і засуджених за перевезення нелегальних мігрантів, перебуває на особливому і постійному контролі МЗС України", - йдеться в повідомленні.

Водночас у Греції, за даними МЗС, тільки протягом 2019 року затримали 36 українських моряків, а в 2020-му - вже двох. При цьому минулого року там за нелегальне перевезення мігрантів засудили 29 українських моряків, у 2020 році - дев'ять. За законодавством Греції за контрабанду людей загрожує 25 років позбавлення волі.

В українському МЗС повідомили, що грецькій стороні у вересні 2018 року передали проєкт угоди про нагляд за умовно засудженими або умовно звільненими правопорушниками. Він наразі опрацьовується владою Греції. Якщо угода буде підписана, звільнені достроково з грецького ув'язнення українці зможуть відбувати наглядові процедури, повернувшись в Україну. У Греції з початку 2017 року було звільнено 74 громадян України, які відбували там покарання.

Як відомо, з моменту початку кризи біженців у ЄС в 2015 році українським чоловікам, які шукали роботу, пропонували працювати на яхтах в Середземному морі, зокрема займатися перевезенням туристів з Туреччини. Під час прибуття в порти Італії або Греції з'ясовувалося, що на борту яхт, де працюють українські моряки, перебували нелегальні мігранти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram