ГоловнаСвіт

Держдума Росії підтримала поправку до Конституції, яка анулює президентські терміни

Вона дозволяє Володимиру Путіну обиратися після закінчення свого терміну.

Держдума Росії підтримала поправку до Конституції, яка анулює президентські терміни
Фото: EPA/UPG

У Росії депутати Держдуми після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним підтримали поправку про обнулення президентських термінів після прийняття нової Конституції. Вона дозволяє Володимиру Путіну обиратися після закінчення свого терміну в 2024 році. Поправку підтримали 380 депутатів, проти виступили 43, один утримався, пише російський "Интерфакс".

Конституційну правку внесла в Держдуму депутатка від "Единой России" Валентина Терешкова.

"У поправці йдеться, що пропоноване в законопроєкті обмеження для однієї і тієї ж особи у вигляді двох президентських термінів" не перешкоджає особі, яка обіймала і (або) обіймає посаду президента Російської Федерації на момент набуття цією поправкою чинності брати участь як кандидату на виборах президента Російської Федерації після внесення зазначеної редакції в текст Конституції РФ на встановлену поправкою допустиму кількість термінів, незалежно від числа термінів, упродовж яких зазначена особа займала і (або) займає цю посаду на момент набуття цією поправкою чинності", - уточнили в агентстві.

Терешкова заявила, що пропонує зняти обмеження президентських термінів або внести положення, що після набуття чинності нової Конституції чинний президент має право обиратися на посаду голови держави.

Сам Путін заявив, що обнулення президентських термінів вважає за можливе, якщо Конституційний суд Росії ухвалить, що поправка не суперечить Конституції РФ.

Росіяни будуть голосувати за або проти поправок до Конституції 22 квітня.

Нагадаємо, за чинною російською Конституцією Путін не може брати участь у виборах президента в 2024 році, оскільки зараз, з 2018 року, він займає посаду другий поспіль президентський термін. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram