ГоловнаСвіт

Туреччина скликала екстрене засідання НАТО через ситуацію в сирійському Ідлібі

"Будь-який союзник може подати запит про консультації, коли, на його думку, існує загроза його територіальній цілісності", - зазначили в Альянсі.

Туреччина скликала екстрене засідання НАТО через ситуацію в сирійському Ідлібі
Архивное фото
Фото: ua.news

Туреччина скликала екстрене засідання НАТО через атаку на турецьких військовослужбовців у сирійському в Ідлібі. Засідання пройде в п'ятницю у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі.

Про це повідомляють на сайті НАТО.

Зазначають, що Рада НАТО проведе консультації.

"Відповідно до ст. 4 договору, будь-який союзник може подати запит про консультації, коли, на його думку, існує загроза його територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, в сирійській провінції Ідліб в результаті авіаудару сил режиму Башара Асада, підтримуваного Росією, загинули понад 30 турецьких військовослужбовців.

Офіційна представниця НАТО Оана Лунгеску також випустила заяву, в якій сказано, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорив ситуацію з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу. "Столтенберг засудив килимові бомбардування, які сирійський режим проводить за підтримки Росії в провінції Ідліб, і закликав їх зупинити наступ, поважати міжнародне законодавство і підтримати зусилля ООН у мирному вирішенні", - йдеться в заяві.

Окрім того, у зв'язку з атакою посол США в НАТО Кейт Бейлі Хатчинсон не виключила ймовірності застосування П'ятої статті Статуту НАТО, яка передбачає колективну оборону країн-членів організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram