ГоловнаСвіт

Через страйк у Франції третій день паралізовано рух громадського транспорту

Працівники протестують проти пенсійної реформи.

Через страйк у Франції третій день паралізовано рух громадського транспорту
Фото: EPA/UPG

У Франції третій день поспіль триває страйк працівників громадського транспорту, передає DW.

За даними Національного товариства французьких залізниць SNCF, у суботу, 7 грудня, буде забезпечуватись робота лише одного з шести швидкісних поїздів TGV, бюджетних поїздів Ouigo і приміських електричок в Парижі і столичному регіоні Іль-де-Франс.

Крім того, того самого дня не будуть скасовані лише 5 відсотків поїздів далекого прямування Intersités і регіональних Ter.

Своєю чергою управління транспорту в Парижі повідомило про закриття дев'яти ліній метрополітену. Повною мірою працюють лише дві лінії, на яких курсують поїзди, керовані електронним способом без машиністів.

Значною мірою зупинився і столичний наземний транспорт. За даними радіостанції "France Info", в Парижі курсують лише близько третини трамваїв і не більш ніж 40 відсотків автобусів. Міська електричка RER обслуговується менш ніж 50 відсотками складів і курсує в Парижі лише з 13 до 18 години.

Заблоковано також важливі автомобільні дороги.

Водії вантажних автомобілів проводять протестну акцію "Равлик" проти підвищення податків на дизельне паливо в 2020 році. Вони перекривають вантажівками частину смуг на автошляхах, паралізуючи рух транспорту. В результаті заблоковані низка автомагістралей, зокрема А8 на півдні країни і А36 на сході.

Аеропорти попереджають про можливі затримки і збої в русі авіаційного транспорту.

Загальний страйк проти пенсійної реформи почався 5 грудня і призвів до паралізування громадського транспорту. Були скасовані 90 відсотків рейсів експресів і 70 відсотків регіональних поїздів, у паризькому метро закрили десять з 14 ліній. Авіакомпанія "Air France" скасувала 30 відсотків внутрішніх рейсів і майже десять відсотків рейсів на маршрутах середньої дальності. Скасовано також деякі рейси авіакомпаній "Transavia", "Easyjet" і "Ryanair".

Профспілки мають намір продовжити страйк доти, поки президент Еммануель Макрон не відкличе свого проєкту пенсійної реформи.

Уряд хоче об'єднати складну систему, яка, крім загальної пенсії, передбачає спеціальні заходи для 42 секторів. Водночас профспілки попереджають про можливі масові скорочення пенсійних виплат.

За даними МВС Франції, 5 грудня на вулиці на знак протесту проти пенсійної реформи вийшли понад 800 тисяч осіб. Це майже втричі більше, ніж на піку протестів "жовтих жилетів" за рік до цього. CGT налічив понад 1,5 мільйона протестувальників по всій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram