ГоловнаСвіт

Оприлюднено документи Держдепу, що стосуються відносин з Україною

Серед матеріалів електронні листи, що підтверджують контакти Помпео і Джуліані.

Оприлюднено документи Держдепу, що стосуються відносин з Україною
Фото: EPA/UPG

Державний департамент США оприлюднив майже 100 сторінок документів, що стосуються відносин з Україною, у відповідь на позов наглядової групи American Oversight, йдеться на сайті групи.

Серед матеріалів, зокрема, електронні листи, які «підтверджують численні контакти в травні 2019 року держсекретаря Помпео і адвоката Трампа Джуліані».

«Ми бачимо, чому Майк Помпео відмовився надавати цю інформацію Конгресу. Тому що це письмові докази того, що Джуліані звертався до держсекретаря, щоб сприяти брудній кампанії проти посла США [Марі Йованович]»- заявив в поясненні виконавчий директор American Oversight Остін Еверс.

У спостережній групі відзначають, що це лише перша порція документів, і «у адміністрації немає жодних юридичних підстав, щоб приховувати їх від Конгресу».

«Це переконливо доводить, що адміністрація перешкоджає правосуддю», - підкреслюють в American Oversight.

Документи, зокрема, свідчать про телефонну розмову Руді Джуліані і Майка Помпео 26 березня 2019 року. E-mail від 28 березня містить список запланованих дзвінків до Помпео, зокрема від Джуліані на 29 березня, і від члена Палати представників Девіна Нуньєса – на 1 квітня.

Також серед документів лист шести колишніх послів США в Україні, зокрема Білла Тейлора, до Державного департаменту, в якому висловлюється стурбованість з приводу атак на Марі Йованович.

12 квітня члени Палати представників Стені Гоєр і Еліот Енгель надіслали лист Помпео, в якому також висловили стурбованість ситуацією з переслідуванням Йованович.

Нагадаємо, Йованович була відкликана з Києва на два місяці раніше запланованого строку - в травні 2019 року, в той час як Руді Джуліані, особистий юрист Дональда Трампа, намагався домогтися, щоб українська влада провела розслідування стосовно колишнього віцепрезидента Джо Байдена і його сина. На слуханнях у Палаті представників Йованович повідомила, що президент США Дональд Трамп особисто вимагав від Держдепу її звільнення і «розгорнув кампанію» проти неї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram