ГоловнаСвіт

Президент Литви помилував двох засуджених за шпигунство росіян

Раніше Науседа затвердив поправку до Кримінального кодексу, яка регулює процедуру обміну особами, засудженими за шпигунство.

Президент Литви помилував двох засуджених за шпигунство росіян
Фото: rus.tvnet.lv

Президент Литви Гітанаc Науседа у п'ятницю, 15 листопада, підписав указ про помилування двох громадян Росії Миколи Філіпченка й Сергія Моїсеєнка, засуджених у 2017 році за шпигунство.

Про це повідомляється на сайті президента країни.

Зазначається, що за результатами розгляду 123 клопотань покарання було пом'якшено або повністю скасовано щодо п'ятьох фігурантів, включаючи трьох громадян Литви.

На початку тижня Науседа затвердив поправку до Кримінального кодексу, яка регулює процедуру обміну особами, засудженими за шпигунство. На думку президента Литви, цей процес необхідний для захисту громадян країни і відповідає інтересам нацбезпеки.

За інформацією ЗМІ, у якості жесту у відповідь Москви очікується помилування двох засуджених у РФ громадян Литви: Євгенія Матайтіса і Аристідаса Тамошайтіса. У 2016 році Московський міський суд засудив Тамошайтіса до 12 років позбавлення волі, а Калінінградський обласний суд засудив Матайтіса, у якого подвійне громадянство Литви і РФ, до позбавлення волі на 13 років.

Також не виключається звільнення громадянина Норвегії Фруде Берга, засудженого у квітні цього року до 14 років колонії суворого режиму у справі про співпрацю з Військовою розвідувальною службою королівства. За версією російського слідства, Берг "збирав відомості про російські атомні підводні човни".

Нагадаємо, у жовтні з'явилася інформація про те, що Литва і Росія домовилися обмінятися ув'язненими за шпигунство особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram