ГоловнаСвіт

У США заарештували військового, який розповідав у соцмережах, як робити вибухівку і "хотів воювати в Україні"

Якщо провину Вільяма Сміта доведуть, йому загрожує до 20 років в'язниці.

У США заарештували військового, який розповідав у соцмережах, як робити вибухівку і "хотів воювати в Україні"
Архивное фото
Фото: Макс Левин

Федеральне бюро розслідувань США заарештувало американського військовослужбовця Вільяма Сміта, якого підозрюють у публікації інструкцій з виготовлення вибухових пристроїв у соцмережах.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

За даними правоохоронців, затриманий нібито пропонував напасти на офіс одного з провідних американських ЗМІ, а також "висловлював бажання воювати за ультраправі угруповання в Україні".

У ФБР кажуть, що з 2016 року Сміт мав контакти з іншим американцем - Крейгом Ленгом, який їздив в Україну воювати на боці "Правого сектору". Вони спілкувалися у фейсбуці і Сміт просив у Ланга порад для виготовлення вибухових пристроїв.

Під час листування з людиною, яка, врешті-решт, передала цю інформацію ФБР, Сміт обговорював створення великого "автомобіля-вибухівки" для атаки на офіс одного з провідних американських ЗМІ.

Під час однієї з розмов також спливло ім'я представника Демократичної партії США Бета О'Рурка. Так, коли інформатор ФБР запитав у Сміта, чи є у штаті Техас хтось, на кого варто напасти, той відповів: "Крім Бета? Я знаю не так уже й багато людей, смерть яких могла б настільки змінити ситуацію".

У серпні Сміт також написав інформатору ФБР, що шукає радикалів - "таких, як він сам". Через два дні він розповідав, як створити бомбу з підручних інгредієнтів. Зокрема, давав інструкції для створення вибухового пристрою, що активується завдяки мобільному телефону.

Якщо провину Сміта буде доведено, йому загрожує до 20 років в'язниці.

Нагадаємо, 29 жовтня Відземський суд Риги почне розглядати справу Іварса Келлійса, якого звинувачують у причетності до незаконних збройних формувань на Донбасі та участі в бойових діях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram