ГоловнаСвіт

У Нью-Йорку відкрився саміт з питань клімату

"Якщо ми терміново не змінимо свій спосіб життя, то ми наразимо на небезпеку життя як таке".

У Нью-Йорку відкрився саміт з питань клімату
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на відкритті кліматичного саміту в Нью-Йорку в понеділок, 23 вересня, попередив про можливі негативні наслідки кліматичних змін невдовзі.

"Якщо ми терміново не змінимо свій спосіб життя, то ми наразимо на небезпеку життя як таке", - цитує Гутерріша Німецька хвиля.

"Природа по всьому світу люто завдає удару у відповідь", - заявив Гутерріш і нагадав, що останні п'ять років і, зокрема липень 2019 року, стали найспекотнішим періодом в історії.

"Наша земля нагрівається і пронизливо кричить: "Стоп", - продовжив він.

Льодовики тануть, площа пустель збільшується, посуха призводить до лісових пожеж, напади спеки стають усе сильнішими, стихійні лиха відбуваються все частіше, зазначив генсек ООН і підкреслив, що мета саміту - це не переговори, оскільки вести переговори з природою неможливо, а дії.

У кліматичному саміті беруть участь представники 195 країн світу. Вони представляють свої плани захисту клімату на найближчі роки, пов'язані з укладеною у 2015 році Паризькою кліматичною угодою. Основна його мета - не допустити глобального підвищення температури цього століття вище ніж на 2 градуси Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем. Станом на вересень 2019 року до угоди приєдналися 186 країн.

У конференції беруть участь світові лідери, члени урядів, фінансових кіл, представники бізнесу та громадянського суспільства. У залі, де проходить кліматичний саміт ООН, з'явився навіть президент США Дональд Трамп, хоча раніше він заявляв, що не має наміру брати участь у цій конференції.

Перед присутніми з гнівною промовою виступила шведська екологічна активістка Грета Тунберг, яка стала ініціатором широкого руху молоді за порятунок клімату землі Fridays For Future. Вона звинуватила старші покоління в нездатності ухвалювати рішення в інтересах запобігання глобальній кліматичній катастрофі.

"Ми стоїмо на порозі масової загибелі, а все, про що ви можете говорити, - це гроші і казки про вічне економічне зростання", - підкреслила Тунберг.

Канцлер ФРН Ангела Меркель, яка виступила незабаром після шведської дівчинки, заявила, що вона почула заклик молодих поколінь. У короткому зверненні вона підтвердила готовність очолюваного нею уряду приймати необхідні рішення задля порятунку клімату.

Нагадаємо, наприкінці серпня генсек ООН Антоніу Гутерреш на саміті "Великої сімки" у французькому місті Біарріц оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram