ГоловнаСвіт

Трамп не вважає, що порушив закон під час розмови із Зеленським

"Не було сказано нічого, що було б неправильним".

Трамп не вважає, що порушив закон під час розмови із Зеленським
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що не порушував закон під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Про це він написав у Twitter.

"Фейкові ЗМІ і їх партнер, Демократична партія, хочуть триматися подалі від вимоги Джо Байдена, щоб український уряд звільнив прокурора, який вів розслідування проти його сина, або вони не отримають велику кількість грошей від США ... Тому вони сфабрикували історію про мене і рутинну бесіду, яку я провів із новим президентом України. Не було сказано нічого, що було б неправильним, але вимога Байдена, з іншого боку, була повною катастрофою. Фейкові ЗМІ знають це, але не хочуть повідомляти!", - написав Трамп.

Раніше американські ЗМІ повідомили, що Трамп під час телефонної розмови з Зеленським 25 липня тиснув на нього з метою змусити провести розслідування проти сина Джо Байдена.

Байден закликав офіс президента США оприлюднити стенограму телефонної розмови Трампа із Зеленським.

Трамп має на увазі гучну історію про те, як Байден домігся відставки генерального прокурора України Віктора Шокіна. Півтора року тому Байден розповів, як в 2016 році під час поїздки в Україну він "пішов на пресконференцію і сказав: ми вам не даємо мільярда доларів" американських гарантій для випуску єврооблігацій, якщо Шокіна не буде звільнено, і Шокіна дійсно звільнили.

Нагадаємо, що Україна стала одним із чинників у передвиборній кампанії в США в зв'язку тим, що одним з головних конкурентів Трампа на виборах може стати Джо Байден.

Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

У 2014 році Генеральна прокуратура оголосила Злочевського підозрюваним в незаконному збагаченні. Слідство вважало, що підприємства, які контролювалися Злочевським, незаконно отримали право на користування нафтогазоносними надрами. Найбільше родовищ компанії з Burisma Holdings отримали в 2003-2004 роках (коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, який видав ліцензії на право користування надрами) і в 2010-2012 роках (коли Злочевський очолював міністерство охорони навколишнього природного середовища).

У грудні 2015 року генпрокурор Віктор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ і САП.

Навесні 2016 року під тиском Байдена Шокіна було звільнено з посади генпрокурора.

У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про надання ліцензій фірмам Злочевського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram