ГоловнаСвіт

Федеріка Могеріні закликала владу Китаю визнати бійню на площі Тяньаньмень

Визнати розправу над студентами і пам'ятати про вбитих і затриманих важливо для майбутніх поколінь.

Федеріка Могеріні закликала владу Китаю визнати бійню на площі Тяньаньмень
Фредерика Могерини
Фото: 24tv.ua

Європейський Союз закликав владу Китаю визнати криваву розправу над учасниками студентських протестів на площі Тяньяньмень у Пекіні 30 років тому.

Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, передає Deutsche Welle.

Федеріка Могеріні підкреслила, що визнати розправу над студентами і пам'ятати про вбитих і затриманих важливо для майбутніх поколінь.

Вона також заявила, що Брюссель очікує негайного звільнення всіх учасників тодішніх протестів, котрі залишаються в ув'язненні, а також борців за права людини і адвокатів, які нагадують про ті події і докладають зусиль для захисту верховенства закону і демократії.

Одночасно Федеріка Могеріні розкритикувала, "як і раніше, жорсткі дії, спрямовані проти свободи слова і свободи зібрань, а також свободи ЗМІ в Китаї".

"Дотримання прав людини в Китаї для ЄС, як і раніше, є" однією з основ "партнерства з Пекіном", - нагадала глава європейської дипломатії.

Тим часом 4 червня в низці країн світу проходять пам'ятні заходи, присвячені 30-й річниці подій на площі Тяньаньмень. Зокрема, про трагедію згадують в Гонконзі і Тайвані.

У Берліні пам'ятний захід організував Центр вивчення Китаю в Технічному університеті. Крім того, фракція "зелених" у бундестазі проводить дискусію, присвячену трагедії на площі Тяньаньмень.

Нагадаємо, в ніч на 4 червня 1989 року китайська армія застосувала танки для розгону тисяч продемократично налаштованих студентів, які зібралися на площі Тяньаньмень. За різними оцінками, в результаті розгону загинули від декількох сотень до понад тисячі осіб.

У червні 2017 року з китайської в'язниці випустили смертельно хворого нобелівського лауреата, письменника, правозахисника Лю Сяобо, який був одним з авторів поширеної в інтернеті "Хартії 08" із закликами до демократизації в Китаї. Він уже сидів у в'язниці після кривавих подій на площі Тяньаньмень у 1989 році, коли разом з іншими інтелектуалами закликав владу країни і силовиків не влаштовувати розправи над студентами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram