ГоловнаСвіт

У Китаї повністю заблокували "Вікіпедію"

Фільтрація статей "великим китайським фаєрволом" занадто ускладнилася через перехід "Вікіпедії" на захищений протокол HTTPS.

У Китаї повністю заблокували "Вікіпедію"
"Википедия"
Фото: gorod55.ru

Уряд Китаю обмежив доступ до всієї онлайн-енциклопедії "Вікіпедія".

Про це повідомляє Business Insider.

Причиною стало те, що Вікіпедія перейшла на захищений протокол HTTPS, у зв'язку з чим ускладнилася фільтрація статей "великим китайським фаєрволом" - системою онлайн-цензури, введеною владою країни.

Про можливі майбутні блокування в Китаї говорив і співзасновник Вікіпедії Джиммі Вельс, виступаючи на саміті Leadership Energy Summit Asia 2015 у вересні: "Вони більше не можуть фільтрувати конкретні сторінки нашого ресурсу. Тому їм доведеться вибрати - користуватися Вікіпедією в повному обсязі або не користуватися взагалі" .

Перша блокування китайською владою найпопулярнішої онлайн-енциклопедії відбулося у червні 2004 року під час протестів на площі Тяньаньмень. Сайт був недоступним протягом 19 днів. Потім були блокування у вересні 2004-го і жовтні 2005 року. Протягом наступних кількох років заборону зняли для певних статей на ресурсі.

Однак, якщо раніше блокування стосувалося тільки китайської версії ресурсу, то зараз онлайн-енциклопедія не доступна повністю.

Про початок переходу на захищений протокол HTTPS Вікіпедія оголосила у червні 2015 року.

Нагадаємо,

у листопаді 2015 року розглядалося питання про блокування Вікіпедії в Росії. Роскомнагляд попередив про майбутнє обмеження ресурсу, якщо адміністрація сайту не відредагує чотири статті про наркотики у відповідності з російським законодавством. Наразі виправлені варіанти сторінок відправлено у Федеральну службу з питань контролю за обігом наркотиків Росії для перевірки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram