ГоловнаСвіт

МЗС Туреччини викликало посла РФ "на килим"

Анкарі не сподобався ПЗРК на борту російського десантного корабля, що пропливав через Босфор.

МЗС Туреччини викликало посла РФ "на килим"
Турция
Фото: segodnya.ua

МЗС Туреччини викликало російського посла в Анкарі "на килим".

Як повідомляє агентство Рейтер, приводом для цього стали фотографії в ЗМІ, на яких військовослужбовець тримає переносний зенітно-ракетний комплекс на борту російського десантного корабля "Цезар Куніков" під час проходження через Босфор.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав інцидент провокацією, пише турецька газета Hurriyet.

6 грудня в Hurriyet з'явилися знімки, імовірно, зроблені вранці того самого дня. Офіційних коментарів від Міноборони РФ із цього приводу не було.

Відносини між Москвою й Анкарою погіршилися після того, як 24 листопада турецькі винищувачі збили російський бомбардувальник Су-24, який порушив турецький повітряний простір, незважаючи на численні попередження. 28 листопада Росія ввела санкції проти Туреччини.

Правила морського судноплавства через чорноморські протоки Босфор і Дарданелли регулюються міжнародним правом - конвенцією Монтре, яка закріпила суверенітет Туреччини над протоками, при цьому гарантувавши особливі права чорноморських держав у їх використанні. Анкара має право на закриття проток тільки в разі офіційно оголошеної їй війни.

Нагадаємо, 30 листопада повідомляли, що Туреччина ускладнила прохід російських суден через Босфор. Пізніше того самого дня НАТО заявило, що Туреччина не закриватиме Босфор для російських кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram