ГоловнаСвіт

Ердоган: "Турецький потік" закрила не Росія, а Туреччина

Анкара зібралася замінити російський газ паливом з Катару та Азербайджану

Ердоган: "Турецький потік" закрила не Росія, а Туреччина
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що проект газопроводу "Турецький потік" був заморожений з ініціативи турецької сторони.

Про це він заявив на церемонії закриття "Тижня інновацій у Туреччині" у Стамбулі, повідомляє агентство "Анадолу".

"Серед громадськості поширюється інформація про те, що Росія призупинила проект "Турецький потік". Дорогі брати, не вірте цій недостовірній інформації. Навпаки, "Турецький потік" був відкладений деякий час тому у зв'язку з невиконанням наших вимог", - сказав він.

Ердоган оголосив, що Росія не є єдиним постачальником природного газу для Туреччини. На його думку, Анкара розглядає можливість закуповувати паливо також у Катару та Азербайджану.

"У Туреччині немає багатих джерел енергії. Навпаки, ми залежні від зарубіжжя. Тема природного газу була першим питанням, яка прийшла в голову під час останнього інциденту з Росією. Чому? Тому, що в опаленні та виробництві електроенергії ми переважно користуємося природним газом. Тут хочу підкреслити один важливий факт. Так, ми імпортуємо 90,5% нафти і 98,5% природного газу. Росія є нашим основним постачальником природного газу, а Ірак - нафти. Але ці країни не є нашими єдиними постачальниками", - сказав Ердоган.

Нагадаємо, що трубопровод "Турецький потік" повинен був стати заміною "Південному потоку", який був забракований Європейською комісією. Однак влітку переговори з Туреччиною зайшли в безвихідь. "Газпром" заморозив розширення ГТС на півдні Росії під "Турецький потік", а пізніше домовився про розширення газопроводу "Північний потік".

Наприкінці листопада, після того як Туреччина збила російський Су-24, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв заявив, що "Турецький потік" потрапляє під санкції проти Туреччини і буде заморожений.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram