ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Столтенберг: НАТО не проводитиме наземну операцію в Сирії

Генсек НАТО закликав Росію "грати більш конструктивну роль у боротьбі з ІД".

Столтенберг: НАТО не проводитиме наземну операцію в Сирії
Йенс Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що військовий блок не відправлятиме наземні війська в Сирію для боротьби з "Ісламською державою" (ІД).

Про це генсек розповів в інтерв'ю швейцарській газеті Tages-Anzeiger, повідомляє агентство Рейтер

При цьому Столтенберг наголосив на потребі зміцнити місцеві сили в конфлікті.

"Це питання (про участь наземних військ - ред.) не в порядку денному коаліції і союзників по НАТО", - сказав генсек, відповідаючи на запитання про розгортання наземних сил для підтримки повітряних ударів.

"США мають обмежене число спеціальних сил. На передньому плані, однак, зміцнення місцевих сил. Це нелегко, але це єдиний варіант", - додав він.

Столтенберг також підкреслив, що конфлікт не є війною між Заходом та ісламським світом, це боротьба з "екстремізмом і тероризмом".

"Мусульмани на передній лінії в цій війні. Більшість жертв - мусульмани, і більшість з тих, хто бореться проти ІД - мусульмани. Ми не можемо продовжувати цю боротьбу за них", - зазначив він.

Столтенберг зазначив, що НАТО допоможе Туреччині поліпшити її сили ППО після того, як турецькі винищувачі збили російський Су-24. За його словами, альянс має намір прийняти пакет заходів для допомоги Туреччині до Різдва. Він також підкреслив, що необхідно послабити напруження між Туреччиною і Росією після інциденту з літаком.

"Зараз важливо деескалувати (напруження - ред.) і розробити механізми запобігання подібним інцидентам у майбутньому. Ми бачимо значне нарощування російської військової присутності, починаючи з далекої півночі, закінчуючи Середземним морем. Там також необхідно уникати інцидентів, схожих на події в Туреччині", - сказав він.

Генсек також закликав Росію "грати більш конструктивну роль в боротьбі з ІД. Поки що Росія нападала на інші групи і фокусувалася на підтримці режиму Асада".

Нагадаємо, раніше в понеділок повідомлялося, що президент США Барак Обама пообіцяв знищити ІД. Також стало відомо, що більшість американців висловилися за наземну операцію проти ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram