ГоловнаСвіт

Сирія поскаржилася генсеку ООН на авіаудар західної коаліції

У міжнародній коаліції відкидають звинувачення в обстрілі сирійських військових

Сирія поскаржилася генсеку ООН на авіаудар західної коаліції
Сирия
Фото: www.timesofisrael.com

МЗС Сирії направило генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну і Вашингтону, який головує у грудні в Радбезі ООН, послання, в яких ідеться, що чотири винищувачі міжнародної коаліції завдали ударів по табору армії Сирії в місті Дейр-ез-Зор.

Про це повідомляє сирійське агентство SANA з посиланням на заяву сирійського МЗС.

"Агресія з боку очолюваної США коаліції на один із таборів сирійської армії в місті Дейр-ез-Зор не тільки перешкоджає зусиллям у боротьбі з тероризмом, але і підтверджує незацікавленість цієї коаліції у ліквідації тероризму", - йдеться в повідомленні сирійського МЗС.

У посланні підтверджується, що унаслідок атаки загинули три солдати, 13 отримали поранення, також зруйновано чотири автомобілі, склад зброї та боєприпасів. Сирійське МЗС підкреслює, що ця "агресія" суперечить статуту ООН, і закликає Радбез ООН "негайно вжити необхідних заходів для того, щоб цей інцидент не повторився знову".

При цьому прес-секретар міжнародної коаліції, очолюваної США, заперечує заяви про те, що сили альянсу завдавали ударів у вказаній сирійським урядом області, передає BBC. "Ми бачили сирійські звіти, але ми вчора не проводили жодних операцій в цій частині провінції Дейр-ез-Зор", - цитує представника коаліції полковника Стіва Уоррена видання Daily Sabah. Він зазначив, що в неділю, 6 грудня, альянс діяв за 55 кілометрів від зони, в якій постраждали сирійські військові.

Раніше в понеділок представники правозахисної організації "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR) повідомили, що 6 грудня літаки, належать, імовірно, міжнародної коаліції, завдали авіаудару по території провінції Дейр-ез-Зор, яка здебільшого контролюється "Ісламською державою". За даними правозахисників, під вогонь сил альянсу потрапила і частина табору сирійських військових, розбитого неподалік від міста Айяш (Ayyash). В організації зазначили, що це перший інцидент такого роду від початку операції міжнародної коаліції в Сирії. Чи був удар по частинах сирійської армії навмисним чи помилковим, не уточнювалося.

"Ісламська держава" влітку 2014 року захопила значну частину Сирії та Іраку і проголосила там халіфат. Проти ісламістів у Сирії та Іраку на землі воюють армії цих країн, курдські формування, а також добровольчі загони ополченців. ВВС входять до міжнародної коаліції держав на чолі з США почали атакувати бойовиків в САР у вересні 2014 року. З 30 вересня 2015 року повітряну операцію проти бойовиків в Сирії також веде Росія на прохання президента цієї країни Башара Асада.

Радбез ООН - постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який, згідно зі статутом ООН, покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. Радбез уповноважений визначати санкції проти держав-порушників, в тому числі військові операції проти них, введення миротворчих сил і міжнародної адміністрації в зони конфлікту. У РБ входять п'ять постійних членів, які мають право вето на рішення Радбезу, - США, Росія, Великобританія, КНР і Франція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram