ГоловнаСвіт

На виборах до Європарламенту лідирує "Європейська народна партія"

Опубліковані попередні результати за більшістю країн.

У Європейському парламенті після закриття всіх виборчих дільниць у країнах Євросоюзу оголосили попередній розклад сил на найближчі п'ять років у результаті виборів, які відбулися 24-26 травня. Про це повідомляє офіційний сайт ЄП.

З 751 місця в Європарламенті найбільшу кількість - 179 місць - отримує Європейська народна партія (EPP), на другому місці Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D) - 150 місць, на третьому - Альянс лібералів і демократів для Європи (ALDE&R) з 107 мандатами.

Далі місця розподілилися так:

- Група зелених/Європейський вільний альянс (Greens/EFA) - 70 місць;

- Група європейських консерваторів і реформістів (ECR) - 58;

- Конфедеративна група Європейських об'єднаних лівих і нордична зелених лівих (GUE/NGL) - 38;

- Європа свободи і прямої демократії (EFDD) - 56;

- Група Європи націй і свободи (ENF) - 58;

- депутати, що не приєдналися до інших політсил - 7 місць.

Попередні результати публікуються за даними, наданими виборчими комісіями країн, виходячи з процентного співвідношення голосів.

У прес-службі Європарламенту відзначили рекордну за останні 20 років явку на виборах до Європейського парламенту - в 27 країнах ЄС без Великобританії вона становила близько 51%.

Нагадаємо, вибори до Європейського парламенту в країнах Євросоюзу почалися 23 травня. У цей день голосування пройшло у Великобританії і Нідерландах. 24 травня голосування провели для жителів Ірландії та Чехії, а 25 травня - Латвії, Мальти та Словаччини. В інших країнах Євросоюзу вибори завершилися 26 травня.

Загалом у європейських виборах 2019 року взяли участь громадяни 28 країн, у тому числі Великобританія, яка ще не погодила процес свого виходу з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram