ГоловнаСвіт

Туркменістан відновив постачання газу в Росію

У березні 2016 року "Газпром" розірвав контракт з "Туркменгазом".

Туркменістан відновив постачання газу в Росію
Фото: oilreview.kiev.ua

Туркменістан з понеділка, 15 квітня, відновив постачання природного газу в Російську Федерацію. Про це повідомляє видання ORIENT з посиланням на джерело в нафтогазовому відомстві Туркменістану.

Наголошується, що постачання поновилися в рамках чинного 25-річного контракту від 2003 року після комерційної паузи, "яка була взята "Газпромом" на початку 2016 року".

У березні 2016 року російський газовий монополіст розірвав контракт з "Туркменгазом". "Газпром" послався на "серйозне порушення контракту" Туркменією, а також зажадав перегляду ціни на туркменський газ заднім числом - за період з 2010 по 2015 роки.

Нагадаємо, в 2003 році Росія і Туркменія підписали угоду про співпрацю в газовій галузі на 25 років. До економічної кризи 2008 року РФ була основним покупцем туркменського природного газу - близько 50 млрд кубометрів на рік. Пізніше через кризу ці обсяги скоротилися до 10 млрд кубометрів, а в 2015 році - до 4 млрд кубометрів на рік. У липні Туркменістан оголосив "Газпром" неплатоспроможним.

Раніше 15 квітня Рада Євросоюзу остаточно затвердила антиросійські поправки до газової директиви щодо "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram