ГоловнаСвіт

Туск відповів на прохання Мей про перенесення термінів Brexit

Прем'єр Британії попросила країни ЄС перенести запланований на 29 березня Brexit на 30 червня.

Туск відповів на прохання Мей про перенесення термінів Brexit
Фото: пресс-служба президента

Брюссель може задовольнити прохання Лондона про короткострокове перенесення Brexit, якщо британський парламент ратифікує угоду про вихід країни з Євросоюзу, яку він вже двічі відхилив.

Про це у відповідь на прохання британського прем'єра Терези Мей заявив у середу, 20 березня, глава Європейської Ради Дональд Туск, передає DW.

"У світлі консультацій, які я проводив протягом останніх днів, вважаю, що короткострокове перенесення можливе, але воно залежатиме від позитивного голосування щодо угоди про вихід в Палаті громад", - заявив він. Це питання вже узгоджене з Мей, повідомив її представник.

Водночас Туск поставив під сумнів тривалість перенесення Brexit, зазначивши, що запропонована Мей дата 30 червня хоч і має свої переваги, але також "створює серію питань правового і політичного змісту". Зокрема він зазначив, що 23-26 травня мають відбутися вибори до Європарламенту.

Якщо британський парламент наступного тижня схвалить угоду про Brexit, то лідери ЄС зможуть остаточно доопрацювати своє рішення, зазначив Туск. Він додав, що не буде соромитися знову запросити їх до Брюсселя, якщо це буде необхідно.

Раніше Тереза Мей попросила лідерів країн ЄС перенести запланований на 29 березня Brexit на 30 червня. Своєю чергою Європейська Комісія заявила, що затримка Brexit принесе "серйозні правові і політичні ризики" і запропонувала перенести його або на 23 травня, або ж на кінець 2019 року.

У понеділок, 25 березня, депутати британського парламенту зможуть почати дебати щодо можливих подальших кроків із виходу країни з ЄС, заявив міністр з питань Brexit Стівен Барклі.

Нагадаємо, 14 березня парламент Британії проголосував за перенесення "Брекзиту". До цього Палата громад спочатку вдруге провалила проект угоди про вихід, а потім всупереч волі уряду повністю заборонила вихід з ЄС без будь-якої угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram