ГоловнаСвіт

Британські депутати проголосували проти Brexit без угоди

У четвер парламент має голосування про відкладення строків виходу з ЄС.

Британські депутати проголосували проти Brexit без угоди
Фото: pixabay.org

Члени палати громад Великобританії проголосували за те, щоб Великобританія не могла покинути ЄС без укладення угоди з Брюсселем. Голосування транслювало британське телебачення, повідомляє Інтерфакс.

Ініціативу, з якою виступила прем'єр країни Тереза Мей, підтримали 321 депутат, 278 виступили проти неї.

Раніше в парламенті прийняли поправку, згідно з якою Лондону за будь-яких обставин слід відмовитися від Brexit в разі відсутності угоди з Брюсселем. У початковій версії пропозиції Т.Мей формулювання були більш м'якими. У ній йшлося про те, що Brexit без угоди не можна провести 29 березня 2019 року. Саме на цю дату зараз заплановано вихід Великобританії з ЄС.

Голосування проходило у вільному форматі, тобто партії не давали своїм членам рекомендації, за що віддати свій голос.

Тепер депутатам належить нове голосування. У четвер їм належить визначити, чи хочуть вони відкласти терміни виходу з ЄС. При цьому Тереза Мей попередила, що мова піде лише про невелике перенесення термінів Brexit, причому цей варіант буде актуальним, якщо в парламенті протягом березня зможуть схвалити операцію з ЄС.

Якщо члени парламенту підтримають перенесення термінів, то Мей повинна буде звернутися до ЄС з офіційним проханням про продовження терміну дії статті 50 Лісабонського договору, що визначає процедуру виходу членів ЄС з союзу. Потім 27 країн ЄС повинні одноголосно вирішити, чи слід продовжити терміни Brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram