ГоловнаСвіт

Уряд Британії опублікував план на випадок "жорсткого брекзиту"

До запланованого виходу країни з ЄС залишається 16 днів.

Уряд Британії опублікував план на випадок "жорсткого брекзиту"
Фото: EPA/UPG

Уряд Великобританії опублікував стратегію на випадок виходу країни з Євросоюзу без домовленостей - так званого "жорсткого брекзиту".

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У документі наголошується, що уряд "зробить усе, щоб уникнути виникнення фізичного кордону між двома частинами Ірландії".

Влада Британії зобов'язалася не вводити додаткових перевірок товарів і громадян, які перетинають ірландський кордон у напрямку Ольстеру. Для деяких категорій товарів буде введено нові митні правила, але їх буде небагато (небезпечні хімікати, червонокнижні тварини та необроблені алмази, а також пристосування, які можуть бути використані для тортур).

Товарів, що прибувають з Ірландії, не торкнуться нові тимчасові мита на імпорт, про введення яких британський уряд оголосив раніше. При цьому товари будуть обкладатися звичайним митом.

Водночас британські товари, які перетинають кордон у напрямку Ірландії, можуть бути обкладені додатковими тарифами. "Це єдині заходи, які уряд Сполученого Королівства може прийняти в односторонньому порядку, щоб уникнути появи фізичного кордону в разі виходу Британії з ЄС без домовленостей", - ідеться в заяві.

Нагадаємо, до виходу Британії з ЄС залишається 16 днів. Ірландія не планує виходити з ЄС, а Північна Ірландія як частина Британії повинна покинути ЄС 29 березня. Питання про їх поділ - одна з основних проблем, пов'язаних з "брекзитом".

Напередодні, 12 березня, Палата громад Британії вдруге не підтримала новий варіант угоди про вихід країни з Євросоюзу.

11 березня голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і прем'єр Британії Тереза Мей узгодили деякі зміни в угоді про "брекзит". Страхувальний варіант, або так званий "бекстоп", передбачає: якщо до кінця перехідного періоду сторони не дійдуть порозуміння, то Північна Ірландія може залишитися частиною митного союзу ЄС. Юнкер зазначив, що не піде на подальші переговори про умови виходу.

Згідно з початковим планом, "брекзит" має відбутися 29 березня 2019 року. Однак багато британських ЗМІ і експерти в останні місяці наполягали на тому, що угоду навряд буде завершено вчасно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram