ГоловнаСвіт

82-річний президент Алжиру відмовився йти на п'ятий термін

Вибори, які повинні були відбутися 18 квітня, вирішено відкласти.

82-річний президент Алжиру відмовився йти на п'ятий термін
Абдельазиз Бутефлика
Фото: EPA/UPG

82-річний президент Алжиру Абдельазіз Бутефліка на тлі масштабних антиурядових протестів відмовився від участі в президентських виборах і наміри в п'ятий раз зайняти крісло глави держави.

Відповідне звернення Бутефліки до народу в понеділок, 11 березня, розповсюдило алжирське держінформагентство APS, передає DW.

У зверненні президента Алжиру відзначається, що він стежив за протестами проти його наміру знову стати президентом країни і розуміє мотивацію людей.

Вибори, які повинні були відбутися 18 квітня, вирішено відкласти. Вони відбудуться після "національної конференції", йдеться у зверненні Бутефліки до народу. Завдання конференції - реформувати політичну систему країни і до кінця року розробити проект нової конституції, зазначено в заяві.

Крім того, Бутефліка анонсував кадрові зміни в уряді. Незабаром після цієї заяви у відставку подав прем'єр-міністр країни Ахмед Уяхья.

Бутефліка, який очолює Алжир з 1999 року, висунувся на п'ятий президентський термін всупереч масовим протестам, під час яких тисячі людей закликали його покинути посаду. Протестні виступи стали найбільшими з часів "арабської весни" 2011 року. Вони пішли за рішенням правлячої партії "Фронт національного звільнення" знову висунути Бутефліка в президенти.

У 2013 році на Бутефліка було скоєно замах, після якого він пересувається тільки в інвалідному кріслі, насилу говорить і рідко з'являється на публіці.

Опоненти Бутефліки вважають, що він більше не в змозі управляти державою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram