ГоловнаСвіт

Сіярто розповів генсеку НАТО про погіршення відносин Угорщини з Україною

Угорщина не схвалить проведення засідання Ради НАТО-Україна на наступній зустрічі глав МЗС.

Сіярто розповів генсеку НАТО про погіршення відносин Угорщини з Україною
Фото: kormany.hu

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто вважає, що відносини Угорщини та України значно погіршилися через український закон про освіту.

Про це він заявив у Брюсселі, повідомляється на сайті уряду Угорщини.

"Відносини з Україною значно погіршилися, оскільки нічого не сталося з поправкою до закону про освіту і новим законом про мову, які позбавляють права представників національних меншин використовувати їхню рідну мову в культурі, медіа та адміністрації, а також освіті", - сказав Сіярто.

За його словами, країна, яка прагне вступити в НАТО "не має права діяти так щодо угорців, які проживають в Україні".

Сіярто провів зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і заявив йому про те, що на сайті українського парламенту ще вчора збирали підписи під петицією про депортацію закарпатських угорців.

"Зрозуміло, що за таких умов ми не можемо схвалити проведення засідання Ради НАТО - Україна на наступній зустрічі міністрів закордонних справ", - додав Сіярто.

Угорщина ж, за його словами, не тільки підтримує свою присутність в місіях НАТО, але і готова збільшити свою роль.

Нагадаємо, між Україною та Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом про освіту, побачивши в ньому утиск прав закарпатських угорців. У зв'язку з цим МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО. У червні Угорщина розблокувала участь України в саміті НАТО, натомість Україна пообіцяла уточнити мовну статтю закону.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Сіярто заявив, що все, що відбувається на відео, законно і відповідає міжнародним нормам.

Після цього сайт "Миротворець" опублікував список із 313 закарпатців - власників угорських паспортів, які є держслужбовцями та чиновниками місцевого самоврядування. У базу сайту також потрапив і сам Сіярто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram