ГоловнаСвіт

Росія внесла в ООН проект резолюції про збереження договору про РСМД

За даними джерела в організації, США відкинули російський проект.

Росія внесла в ООН проект резолюції про збереження договору про РСМД
Фото: inosmi.ru

Росія внесла на розгляд Генеральної асамблеї ООН проект резолюції у зв'язку з планами США вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Міжнародна спільнота зобов'язана відреагувати на цю ситуацію, здатну призвести до апокаліптичних наслідків", - заявив агентству AFP неназваний російський дипломат у четвер, 25 жовтня.

За його словами, цей проект резолюції, який вже обговорювали в Комісії ООН з роззброєння, повинен допомогти зберегти договір.

Джерело в ООН повідомило, що США відкинули російський проект, оскільки він надійшов занадто пізно, щоб бути внесеним до порядку денного засідання Комісії ООН з роззброєння. Крім того, Вашингтон розкритикував те, що російські ЗМІ отримали текст резолюції раніше, ніж дипломати ООН.

Нагадаємо, договір про РСМД підписали Михайло Горбачов і Рональд Рейган у грудні 1987 року. Влітку 1988 року він набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності.

США вирішили вийти з договору про РСМД у зв'язку з його порушенням з боку Росії - зокрема через розроблену в РФ крилату ракету наземного базування 9M729 для комплексу "Іскандер".

Американці і раніше стверджували, що РФ порушила договір, навмисно розгорнувши крилату ракету наземного базування, щоб створити загрозу НАТО. Росія зі свого боку заявляла, що американські системи ПРО теж порушують угоду.

20 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про намір розірвати договір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram