ГоловнаСвіт

Bloomberg: Асад готується застосувати хімзброю, США попередили про сильний удар у відповідь

Сирійська армія за підтримки РФ має намір захопити район, який перебуває під контролем бойовиків.

Bloomberg: Асад готується застосувати хімзброю, США попередили про сильний удар у відповідь
Фото: EPA\UPG

США готові завдати удар по Сирії, якщо урядові сили Башара Асада застосовують хімічну зброю для повернення одного з останніх районів країни. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон під час зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим, пише Bloomberg з посиланням на чотири джерела.

За словами американських чиновників, США мають інформацію про те, що сирійська армія за підтримки Росії готується до захоплення території на півночі провінції Ідліб - єдиного району, який перебуває під контролем бойовиків, в тому числі «Аль-Каїди». Для повернення цього району війська Башара Асада можуть застосувати хімзброю, розповіли джерела. В такому випадку США «відповідять серйозними військовими діями», заявив Болтон.

Під час переговорів з Патрушевим також обговорювався можливий висновок американських військових з бази на кордоні Сирії та Іраку, або їх співпраця з російськими силами. За відомостями Bloomberg, сторони не домовилися про умови співпраці в Сирії.

Видання відзначає, що США відмовилися від плану повалення Асада і замість цього зосередилися на стримуванні впливу Ірану в Сирії. Зараз на північному сході Сирії розташовуються 2000 американських військових, вказує газета.

Напередодні, 23 серпня, Патрушев і Болтон провели переговори в Женеві. Вони завершилися без підписання підсумкової спільної заяви, оскільки сторони не змогли домовитися з проблеми втручання в президентські вибори в США. Болтон наполягав, щоб в заяві була згадка про втручання Росії у вибори, а російська сторона це заперечує.

Нагадаємо, 14 квітня за наказом президента Дональда Трампа США спільно з Великобританією і Францією завдали ударів по Сирії. Це стало відповіддю на хімічну атаку в місті Дума, відповідальність за яку захід поклав на урядові війська Башара Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram