ГоловнаСвіт

Меркель відкинула можливість швидкого вступу Грузії в НАТО

Канцлер Німеччини наголосила, що цей процес повинен проходити поступово.

Меркель відкинула можливість швидкого вступу Грузії в НАТО
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель відкинула можливість прискореного вступу в НАТО Грузії, якій лідери Альянсу пообіцяли членство ще десять років тому.

Про це повідомляє Голос Америки.

"Я не бачу можливості швидкого прийняття Грузії в НАТО. Такою є позиція Німеччини", - сказала Меркель на зустрічі зі студентами Тбіліського державного університету.

"Такі речі відбуваються поступово", - сказала вона про інтеграцію в НАТО під час першого етапу своєї поїздки Південним Кавказом.

На саміті в Бухаресті 2008 року лідери НАТО заявили, що Грузія певної миті стане членом Альянсу, проте під тиском Меркель і тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі не дозволили країні формально почати шлях до вступу в Альянс.

Прагнення Грузії вступити в НАТО дуже обурило Росію.

Після війни 2008 року Росія визнала незалежними сепаратистські регіони Південну Осетію і Абхазію і розмістила там постійні військові бази. За словами Меркель, цей крок є "окупацією 20 відсотків території Грузії і величезною несправедливістю".

У п'ятницю Меркель зробила символічний жест, відвідавши адміністративний кордон з Південною Осетією, де російські прикордонники встановили паркан з колючого дроту.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель зажадала вивести російські війська з Грузії. "Те, що відбувається в Грузії - несправедливо, і Путін знає мою позицію", - заявила вона на прес-конференції в Тбілісі.

У травні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав Грузію і Україну особливо цінними і дуже близькими партнерами НАТО.

Як повідомляли, Україна і Грузія мають намір об'єднати зусилля для вступу країн у ЄС і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram