ГоловнаСвіт

Перед посольством РФ у Литві відкрили сквер імені Бориса Нємцова

Раніше іменем Нємцова назвали площу, на якій розташоване російське посольство у Вашингтоні.

Перед посольством РФ у Литві відкрили сквер імені Бориса Нємцова
Фото: DW

У Вільнюсі в п'ятницю, 24 серпня, відбулася урочиста церемонія відкриття скверу імені російського опозиціонера Бориса Нємцова перед будівлею російського посольства, повідомляє Німецька хвиля.

"Цей сквер названо ім'ям Бориса Нємцова не тільки тому, що Нємцов був великим другом Литви, а й тому, що цінності, за які він боровся - мир, демократія, права людини, свобода, - це універсальні цінності. І всі ми хочемо жити у світі, де переважають ці цінності", - заявив під час церемонії мер Вільнюса Ремігіюс Шимашус.

Він висловив надію, що одного разу "і російський посол буде пишатися тим, що живе біля скверу імені Бориса Нємцова".

Зі свого боку глава литовського МЗС Лінас Лінкявічус зазначив, що пишається тим, що знав Бориса Нємцова особисто. "Ми віддаємо данину поваги Нємцову і всім, кому важлива свобода, хто знає їй ціну і розуміє, що це не саме собою зрозуміле поняття, що її треба завоювати і захистити", - підкреслив Лінас Лінкявічус.

Дочка російського опозиціонера Жанна Нємцова подякувала литовській владі за перейменування скверу.

Рішення про перейменування скверу перед російським посольством міська рада Вільнюса прийняла 23 травня. 10 червня у Вільнюсі біля посольства РФ відкрили меморіальну табличку з назвою скверу.

Нагадаємо, площу Бориса Нємцова в лютому відкрили у Вашингтоні. Російське посольство в США отримало адресу: 1 Boris Nemtsov Plaza (площа Бориса Нємцова, будинок 1). Офіційні особи РФ сприйняли нову адресу свого посольства в столиці США із роздратуванням.

Бориса Нємцова вбили пострілами в спину в ніч на 28 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту недалеко від Кремля в Москві. Виконавців цього злочину засудив російський суд до тривалих термінів тюремного ув'язнення, але замовників убивства опозиціонера так і не встановили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram