ГоловнаСвіт

Китайські бомбардувальники вперше здійснили посадку на островах в Південно-Китайському морі

Крім Китаю на острови претендують ще п'ять держав.

Китайські бомбардувальники вперше здійснили посадку на островах в Південно-Китайському морі
Взлетная полоса на одном из островов архипелага Спратли в Южно-Китайском-море
Фото: EPA/UPG

Китай вперше направив військові літаки на острови в Південно-Китайському морі. Кілька бойових машин різних типів здійснили посадку на одному з острівних аеродромів, в їх числі був і важкий бомбардувальник H-6K, призначений для завдання ядерних ударів, повідомило в п'ятницю, 18 травня, командування китайських ВПС, пише DW.

"Літаки відпрацювали зліт і посадку на островах, а також імітували завдання удару по морських цілях, йдеться в заяві. Метою маневрів, згідно з цією інформацією, було вдосконалення здібностей з досягнення всіх територій, завдання ударів в будь-який час і в будь-яких напрямках. При цьому не повідомляється, про які саме острови йдеться", - йдеться в повідомленні.

Посадку в Південно-Китайському морі китайські бомбардувальники зробили вперше, написала експерт з Китаю американського Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Бонні Глейзер в Twitter, висловивши впевненість, що незабаром літаки ВПС Китаю приземляться на спірних островах Спратлі.

Кілька тижнів тому американський телеканал CNBC повідомив, що Китай розмістив на островах Спратлі системи протиракетної оборони.

Китай вважає майже 90 відсотків акваторії Південно-Китайського моря своєю територією, в тому числі спірні острови архіпелагу Спратлі. З кінця 2013 року Пекін проводить в регіоні масштабні гідротехнічні та будівельні роботи з створення штучних островів, а також розширення і освоєння цих територій. Крім Китаю на острови в тій чи іншій мірі претендують ще п'ять держав: В'єтнам, Тайвань, Малайзія, Філіппіни і Бруней.

Нагадаємо, раніше голова Пентагону дорікнув КНР у мілітаризації штучних островів у Південно-Китайському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram