ГоловнаСвіт

Код "Джевелінів"

Повідомлення про надходження протитанкових ракетних комплексів «Джевелін» на озброєння ЗСУ завершило тривалу сагу про те, «що Україні ніколи не дадуть таку високотехнологічну зброю», і розпочало нову історію про те, «що ці ракети нічого особливого не змінять для ЗСУ».

Фото: Цензор

Дійсно, 35 пускових установок і 210 протитанкових ракет не можуть радикально змінити баланс сил на театрі воєнних дій у зоні російсько-українського конфлікту. Воєнне протистояння між країнами масштабу Росії та України може вирішитися лише в результаті напруження сил стратегічного рівня не тільки у військовій, а також в економічній, політичній, дипломатичній, інформаційній та інших сферах. Ці зусилля повинні здійснюватися в рамках єдиного задуму, скоординовано та в повній взаємодії між різними елементами сектору безпеки.

При цьому власне військовий компонент повинен діяти як єдина розвідувально-ударна система, яка в реальному масштабі часу отримує точні координати цілей противника, миттєво ухвалює рішення на знищення і протягом лічених хвилин знищує ворожі об’єкти. «Джевеліни» тут є важливим, але далеко не вирішальним компонентом. Скажімо, перехід від АТО до формату Операції об’єднаних сил значно важливіший з погляду формування чіткої системи протидії агресору, ніж «Джевеліни». Якраз ООС і повинна стати тією розвідувально-ударною системою, яка дозволить вирішити завдання звільнення окупованого Донбасу.

Тим часом «Джевеліни» мають власний сенс, що не обмежується військовою тактикою чи сухими тактико-технічними характеристиками.

По-перше, продаж США «Джевелінів» Україні говорить про те, що Сполучені Штати та Україна переходять на новий рівень відносин. Називати ці відносини військовим союзом ще зарано, однак «Джевеліни» в арсеналі ЗСУ вказують, що рух у цьому напрямку вже розпочато.

По-друге, США продажем «Джевелінів» сигналізують своїм союзникам по НАТО, що Україна варта довіри і може імпортувати зброю з країн Альянсу. До останнього часу європейські члени НАТО не поспішали з постачанням зброї в Україну. А якщо точніше – в більшості країн ЄС існує неписана заборона на постачання озброєнь Україні. Аргументація – щоб не допустити ескалації конфлікту на Донбасі. Реальна причина – щоб не дратувати Росію, з якою європейці продовжують вести бізнес.

Фото: army.mil

Третє, постачання «Джевелінів», які стоять на озброєнні ЗС США, а отже, є найсучаснішою зброєю, відкривають передачу Україні інших оборонних технологій. І не тільки для простого споживання ЗСУ, а й для впровадження в українські озброєння, які можуть вироблятися в Україні. При цьому ці передачі тепер можливі не тільки зі США, але й з інших країн НАТО.

Четверте – надходження «Джевелінів» на озброєння ЗСУ потребуватиме значних зусиль та інвестицій для командування ЗС РФ та окупаційних сил на Донбасі. Для зменшення ймовірності ураження російської бронетехніки необхідно буде провести глибоку модернізацію танків і бронемашин, які надсилаються командуванням ЗС РФ до складу 1 та 2 АК окупаційного контингенту на Донбасі.

П'яте - надходження високотехнологічних протитанкових комплексів на озброєння ЗСУ стане потужним засобом морально-психологічного тиску на російських військових. І не тільки на Донбасі. Перед тим як почати виконувати бойове завдання проти українських військових, російський танкіст буде думати про «Джевелін», який може будь-якої миті влетіти в його броньовану «ластівку». Без жодних шансів на подальше існування.

Так само надходження потужної сучасної зброї підтримає бойовий дух українських воїнів. Адже що дужче нервує і боїться російський окупант, то впевненіше почувають себе

ЗСУ.

І нарешті, важливо, щоб ці перші поставки «Джевелінів» стали лише пілотним проектом і започаткували новий етап розбудови ЗСУ на основі нових високотехнологічних систем озброєння. ЗСУ потребують і будуть потребувати найближчим часом масової модернізації та переоснащення озброєнь і військової техніки. Можна сподіватися, що «Джевеліни» відкривають нову еру військово-технічного співробітництва між Україною та країнами НАТО.

Михаил СамусьМихаил Самусь, военный эксперт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram