ГоловнаСвіт

Палестина заморозила всі контакти з Ізраїлем

Причиною стало встановлення металошукачів на Храмовій горі.

Палестина заморозила всі контакти з Ізраїлем
Палестинцы на Храмовой горе

Палестинський лідер Махмуд Аббас оголосив про заморожування контактів з Ізраїлем на всіх рівнях. Приводом стало встановлення металошукачів на священній для мусульман Храмовій горі, яке призвела до спалаху насильства. У п'ятницю були вбиті троє палестинців і троє ізраїльтян.

Як передає Бі-бі-сі, у своєму телевізійному виступі Аббас сказав, що офіційні контакти з Ізраїлем будуть припинені до того часу, поки не будуть демонтовані рамки-металошукачі поруч із входом до мечеті Аль-Акса на Храмовій горі в Старому місті Єрусалиму.

Ізраїль пояснив їх встановлення міркуваннями безпеки після того, як тиждень тому біля Храмової гори були вбиті двоє ізраїльських поліцейських.

Ізраїльська влада заборонила чоловікам у віці до 50 років в'їжджати до Старого міста Єрусалиму.

Аббас у своєму виступі звинуватив Ізраїль у спробі взяти під контроль місце, священне як для мусульман, так і для іудеїв.

У п'ятницю в Східному Єрусалимі і на Західному березі Йордану сталися сутички між палестинськими демонстрантами та ізраїльськими силами безпеки. Троє палестинців були вбиті. Як повідомляють палестинські чиновники, сотні людей отримали поранення в результаті зіткнень.

Хвиля насильства охопила Єрусалим після п'ятничних молитов, які в багатьох місцях проводилися за межами мечетей. Тисячі віруючих відмовилися підніматися на Храмову гору через рамки металошукачів, розстелили молитовні килимки на вулицях і почали молитися. У деяких випадках молитви переросли в сутички із силами безпеки Ізраїлю.

Увечері в п'ятницю стало відомо про напад на єврейське поселення на північ від Рамаллі на Західному березі річки Йордан, жертвами якого стали троє ізраїльтян. Озброєний ножем палестинець смертельно поранив двох чоловіків і жінку, повідомляють ізраїльські ЗМІ. Ще одна жінка була доставлена в лікарню.

За непідтвердженими даними, нападником виявився житель сусіднього палестинського села, який проник у приватний будинок. Поліція стріляла в нього, після чого нападника доставили в лікарню. Його стан невідомий.

З кінця 2015 року в Ізраїлі зафіксований сплеск нападів на ізраїльтян з боку палестинців та ізраїльських арабів. Всього за два роки в результаті таких нападів загинули 42 ізраїльтянина.

За той же час було вбито більш ніж 240 палестинців. За даними ізраїльської влади, в більшості випадків мова йде про учасників нападів на ізраїльтян. Обидві сторони конфлікту звинувачують в ескалації насильства одна одну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram